Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті вперше журналістів запросили на аукціон із продажу комунального майна


Надія Петрів Ужгород, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Закарпатській області провели відкритий аукціон з продажу обласного комунального майна – вперше за всю історію присутніми на торгах були й журналісти.

Велика світла зала, перед столами вишикувалися камери, кілька чоловіків занадто ретельно вивчають документи й бояться підвести очі на журналістів. Зрештою один із них підходить і, назвавшись реєстратором торгів, здивовано запитує, що на аукціоні роблять журналісти? Відповідь — дозвіл дала обласна влада — відверто шокує присутніх. Учасники аукціону забороняють знімати їх на камеру й фотоапаратами, показуючи при цьому відповідні статті з законів. Зрештою, журналістам не залишається нічого іншого, окрім записувати все на диктофони.

Незалежний реєстратор, директор філії «Закарпатський аукціонний центр» Іван Гайхел веде торги.

«Лот номер 1. Стартова ціна 1 мільйон 765 тисяч гривень. Будь ласка, ваші пропозиції. 2 мільйони – пропонує учасник номер 2. Хто запропонує більше? Учасник номер 1 пропонує 2 мільйони 200 тисяч гривень. Хто запропонує більше – 2 з половиною мільйони?... Отже, 2 мільйони 200 тисяч гривень – продано учаснику під номером 1! Прийміть наші вітання».

Продали приміщення колишнього училища

Сьогодні в Закарпатті продали перший цього року комунальний об’єкт – приміщення колишнього училища, яке вже роками порожнє і фактично повністю занедбане. Щоправда, розташоване воно в самісінькому центрі Ужгорода, тому й стартова ціна була доволі високою – 1 мільйон 760 тисяч гривень. Продали ще дорожче. Зароблена до бюджету розвитку області сума тішить начальника обласного управління з питань майна та комунальної власності Сергія Діхтяра.

«Вперше ми вирішили запросили пресу... В основному, це було побажання керівництва обласної адміністрації, і керівництво держави ставить завдання, щоб аукціони проводилися відкрито, щоб усі бачили, що нема ніяких ходів, що всі учасники рівні, що виграє той, хто запропонує більшу ціну, а не той, хто запропонує певні умови», – зазначив Сергій Діхтяр.

Перший крок до відкритості

Самі журналісти, хоча й розчаровані забороною знімати, все ж зізнаються, що влада зробила перший крок до відкриття завіси над такою таємничою й дуже суперечливою в народі темою, як продаж майна.

Журналісти:

– Аукціони у нас проводяться все ще якось боязко, особливо, коли на них присутня преса. Ми самі тільки що були свідками того, що нас хотіли вигнати із зали, хоча в останню мить чомусь вирішили залишити, причому визначили деякі умови нашого перебування. Власники хочуть бути невідомими. Але це вже якийсь крок до відкритості, прозорості.

– Суспільство хоче знати, куди, яким чином і в які руки продають комунальне майно. Наші чиновники дуже люблять говорити, що все це на благо громади, міста, області, тому громада хоче знати, де насправді ці блага. Бо інколи в газетах з’являється інформація, що продали якийсь об’єкт, а кому продали і що — незрозуміло. Тому такі відкриті аукціони, думаю, піднімуть завісу над цими питаннями. На мою думку, це є значним позитивом.


Цього року в Закарпатті планують продати, крім нинішнього, ще 4 об’єкти. Три з них ще вимагають погодження з обласними депутатами, а питання продажу готельного комплексу «Дружба» вже вирішене остаточно: всі кошти від торгів, які повинні відбутися найближчого місяця, підуть на фінансування медицини області.
XS
SM
MD
LG