Доступність посилання

ТОП новини

Реакція у США на відставку Фіделя Кастро


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відставка кубинського диктатора Фіделя Кастро не спричинить істотних змін у політиці Сполучених Штатів щодо комуністичного режиму. Разом з тим, Вашингтон сподівається на поступовий перехід до прогресивних перетворень на Кубі.

Зустріч Джіммі Картера і Фіделя Кастро (2002).
Економічне й торговельне ембарго, запроваджене Америкою 1960 року, залишається чинним до тих пір, поки на Кубі не станеться фундаментальних демократичних змін. Принаймні, так вважає Джон Нігропонте, заступник державного секретаря. Вашингтон вказує на той факт, що владу на Кубі перебирає Рауль Кастро, молодший брат хворого старого диктатора. Його називають «полегшеним варіантом» Фіделя».

Джордж Буш: Відставка повинна стати початком демократичних перетворень

Президент Джордж Буш на прес-конференціі в Руанді наголосив, що насамперед ідеться про долю кубинців. «Це їх кидали до в”язниць за переконання. Це їм відмовляли у праві жити у вільному суспільстві. Тому я розглядаю (відставку Кастро) як перехідний період, як період, що повинен стати початком демократичних перетворень на Кубі. Зрештою, цей перехід мусив би привести до вільних і чесних виборів – і я наголошую – вільних, і я наголошую – чесних, а не до інсценізованих виборів, що їх брати Кастро видавали за справжню демократію», – сказав Буш.

«Великий шанс для кубинців»

Його думку поділяє сенатор Джон МакКейн, кандидат у президенти від Республіканської партії:«Це великий шанс для кубинців, для демократії, для звільнення політичних в”язнів, для запрошення на Кубу міжнародних правозахисних організацій, для того, щоб розпочати перехід до вільного, відкритого суспільства, щоб надати народові Куби можливості, подібні до тих, яких прагне решта світу».

Сенатор Гіларі Клінтон, президентский кандидат від Демократичної партії, вважає, що Вашингтон повинен шукати шляхів до заохочення демократичних реформ на Кубі. Суперник пані Клінтон у боротьбі за номінацію від Демократичної партії, сенатор Барак Обама закликає Вашингтон до кроків у напрямку нормалізації відносин з Кубою, якщо нові лідери «почнуть запроваджувати демократичні зміни». Цього, однак, не очікують сотні тисяч кубинських іммігрантів у Флориді. Сенатор Роберт Менендес, кубинець за походженням, вважає, що відставка Кастро «не дає приводу для святкувань... Це просто заміна одного диктатора іншим».

Матеріали до теми:

• Фідель Кастро йде в відставку, Куба лишається комуністичною
XS
SM
MD
LG