Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент вирішив навчити Верховну Раду України, як державі приєднуватися до міжнародних договорів


Володимир Притула Сімферополь, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада Криму затвердила текст законопроекту щодо порядку приєднання України до договорів про колективну оборону, підтримку миру і безпеки.

У кримському парламенті свої кульки проти НАТО
Очікуючи на розгляд цього законопроекту, кілька депутатів від фракції Блоку Наталі Вітренко принесли до зали засідань п’ять різнокольорових кульок з написами «Ні НАТО!» і «Так – ЄЕП!». Потім на їхньому тлі залюбки один одного фотографували. А голосували за такий важливий документ кримські депутати без обговорення і витратили на все загалом менше хвилини:

«Шановні депутати, у вас є проект постанови з цього питання . Поправок і зауважень немає, ставлю на голосування: за — 72, рішення ухвалене!»

Сам законопроет складається лише з однієї статті, яка передбачає порядок приєднання України до міжнародних договорів про колективну оборону, підтримку миру і безпеку «тільки на підставі рішення, ухваленого громадянами України на всеукраїнському референдумі».

Ініціатива спікера парламенту автономії чи партійне завдання?

Уже після сесії спікер парламенту автономії Анатолій Гриценко сказав журналістам, що це було не якесь партійне завдання, а його особиста ініціатива, викликана тим, що політичні сили багато говорять про референдум при вступі до Північноатлантичного Альянсу, а практично у Верховні Раді України нічого не пропонують.

«Я вважаю, що це вирішить дуже багато проблем, які сьогодні існують у тій полеміці про приєднання України не тільки до НАТО, але й до будь-яких інших військово-політичних союзів», – сказав голова Верховної Ради Криму.

За його словами, текст затвердженого законопроекту кримські депутати відправлять до Верховної Ради України для подальшого розгляду та ухвалення.

Парламент Криму вийшов за межі свої компетенції?

Тим часом представники опозиційних фракцій заявляють, що Верховна Рада Криму вийшла за межі свої компетенції, адже питання безпеки та оборони не входять у повноваження автономії.

Один із лідерів фракції Народного руху України Леонід Пилунський наголосив: «Це питання жодним чином не пов’язане із діяльністю Верховної Ради автономії. Тоді, коли в Криму проблеми з газопостачанням, а люди через холоднечу змушені забирати своїх дітей із шкіл і дитячих садків, у той же час ми знову займаємося політичними питаннями! Це просто ганьба!»

За словами Леоніда Пилунського, боротьбу Верховної Ради Криму проти НАТО частина кримчан може й справді оцінить досить високо, але все-таки більшість виборців обирали депутатів парламенту автономії не для цього, а для розв’язання місцевих проблем.
XS
SM
MD
LG