Доступність посилання

ТОП новини

«Молода гвардія» відроджує українську героїчну пісню


Леся Бакалець Київ, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Героїчні пісні, військовий бал та архівні мапи часів Богдана Хмельницького – у Києві пройшов фестиваль «Молода гвардія».

Так виглядає новий диск. Шукайте!
«Ми молоді та мужні, ми переводимо Україну у стадію культурного ренесансу», — каже Олег Скрипка й розпочинає концерт разом із бійцями культурного фронту – українськими виконавцями, гуртами та кобзарями.

«Молода гвардія» почалась у напівзаповненій залі. І контролери на вході вже із сумним виглядом почали прогнозувати: вільних місць буде багато. Та вже через 10 хвилин від початку стало очевидно: українців героїчна пісня цікавить, і заплатити за квиток від 40 до 200 гривень вони готові.

Всіх гостей зустрічали при вході, у парадній формі віддавали честь

Студенти військового ліцею імені Івана Богуна на фестиваль прийшли безкоштовно, але й допомагали організаторам: всіх гостей зустрічали при вході, у парадній формі віддавали честь та гарною українською мовою спілкувалися зі всіма охочими. 14-річний Станіслав у білосніжному мундирі, виструнчившись, розповідає: йому відомо, що таке героїчні пісні, і деякі він співає кожного дня.

«Ми вчимо тільки похідні пісні, а героїчні – ні. Співаємо кожного вечора при вечірній прогулянці, «Сяяли на сонці щаблі запорожців», «Їхав козак на війноньку», наприклад».

На завершення спільний виступ усіх учасників фестивалю
У цей час зі сцени лунали «Ой на горі, на Маківці» у виконанні Марічки Бурмаки, єдиної жінки у героїчному чоловічому товаристві, обох кобзарів Тарасів – Силенка та Компаніченка. А «Ленту за лентою» Тараса Чубая хором співали всі глядачі.

По завершенні музичної частини головний режисер дійства Олег Скрипка зізнався, результатом дуже задоволений: «Якби я не був геройською людиною, я б плакав увесь час, я утримався, але сльози наверталися. Всі люди, які сьогодні виступали – це великий-великий колектив, який працював над цим фестивалем, всі до справи підійшли з душею».

«Ми народ із традиціями»

Радіє з фестивалю і лідер гурту «Мандри» Фома. Каже, що Україні він необхідний: «Це те, що насправді не вистачає українцям, бо, хоч кажуть «ой, веселі хохли, у них все таке кумедне», але насправді все далеко не так.
Офіцерський бал богунівців
Це наголошує, що ми народ із традиціями, народ з історією, зі своєю культурою, і військовою в тому числі».

Окрім музичної частини був і військовий бал, і виставка стародавніх документів та мап різних періодів історії України. А платівку «Українська героїчна пісня» розкупили ще до початку концерту.

Всі виконавці співали безкоштовно і переконують, що вдруге на це також зголосилися б. І жодних рекламних плакатів – лише старі фото та золотавий державний герб.
XS
SM
MD
LG