Доступність посилання

ТОП новини

«Картою поляка» сплачуватимуть історичний борг перед співвітчизниками, котрі проживають на території країн-членів СНД


Єва Поштар Варшава, 21 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польща, скориставшись статтею основного Закону держави про надання допомоги закордонним полякам, ухвалила закон про «Карту поляка». Ідеться про те, що кожна особа польського походження, яка проживає на території СНД, має підтвердження свого польського коріння і бере активну участь у житті польської громади, зможе отримати допомогу від своєї прабатьківщини. Закон про «Карту поляка» набирає чинності 29 березня цього року.

За статистикою, 21 мільйон поляків та осіб польського походження проживає за межами батьківщини. Найбільше – в США. А скільки в Україні? За різними джерелами, польська національна меншість в Україні нараховує від 145 тисяч до близько мільйона осіб. Саме їх мали на увазі депутати, коли ухвалювали закон про «Карту поляка».

Які права дає цей документ?

Потребу такого закону пояснює заступник голови парламентського комітету у справах закордонних поляків Анджей Чума: «Варто наголосити на тому, що "Карта поляка" є специфічною посвідкою про належність даної особи до польської нації. Це потрібне тому, що частина поляків насильно опинилась на території іншої держави. З огляду на це сейм ухвалив забезпечити певні привілеї власникові Карти поляка».

Людина, яка отримає «Карту поляка», матиме майже всі права, які мають громадяни Польщі, за винятком права брати участь у виборах, виїздити за межі країни без візи. Закордонний поляк не матиме права на постійне проживання на території Польщі. Водночас власник «Карти» може за державний рахунок отримати шенгенську візу для довготермінового перебування на території Польщі. Власник «Карти поляка» матиме також право на безкоштовну освіту, медичну опіку, роботу, також право на пільгові проїзди громадським транспортом на території Польщі. Слід зауважити, що такі пільги мають далеко не всі громадяни цієї країни.

Дискримінація і порушення законодавства інших держав?

Заступник голови парламентського комітету у справах закордонних поляків Анджей Чума спростовує голоси опонентів, що, мовляв, за допомогою цього закону Польща дискримінує деяких своїх громадян, а також санкціонує подвійне громадянство у державах, де це заборонено законом.

«Вважаю, ми не готували жодних так званих «задніх ходів», що мають оминати чинне законодавство. У тих країнах, де проживають поляки, закон не має на меті втручатись у відносини між громадянином та державними органами», – зазначив заступник голови парламентського комітету у справах закордонних поляків.

Власником «Карти» може стати кожен, хто вважає себе поляком, володіє рідною мовою, зберігає польські народні звичаї. Також у присутності польського дипломата він має підписати письмову декларацію своєї належності до польської нації і довести, що один із батьків, дідусь чи бабуся, або ж обоє прадідів були польської національності чи колись мали польське громадянство, або надасть письмове підтвердження від польського товариства в країнах СНД про свою активну роботу в польській громаді упродовж останніх трьох років.

Після того, як закон про «Карту поляка» стане чинним, її власник зможе без жодних проблем дістати шенгенську візу. Однак можливості відвідати прабатьківські землі на території сучасної Польщі позбавлено українців, колишніх громадян Народної Польщі, депортованих до УРСР у 1946 році. Депутат Чума бачить можливість вирішити цю проблему: «Кожна особа, що вважається нащадком депортованих до УРСР українців, може зараз заявити: я цього хочу, підтримую зв’язки з польською державою. Думаю, коли вони пред’являть відповідні документи, не буде перешкод, щоб отримали «Карту поляка». Адже вони колишні польські громадяни. Не заважає цьому те, що вони мають українські національні почуття».

У міністерстві закордонних справ Польщі підраховують, що держава оплачуватиме вартість шенгенської візи близько ста тисячам осіб на рік. Це становитиме близько 6 мільйонів євро, пільгові проїзди громадським транспортом – близько мільйона євро. Загалом «Карта поляка» обійдеться польській державі від 15 до 20 мільйонів євро на рік.
XS
SM
MD
LG