Доступність посилання

ТОП новини

США збили свій супутник, в Україні не бачать підстав хвилюватися


Сергій Драчук Прага, 21 лютого 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Сполучені Штати Америки збили свій пошкоджений розвідувальний супутник, щоб він не впав на Землю з отруйним пальним на борту, – за першими даними, успішно. Росія й Китай мають застереження щодо мотивів цієї події; США ж відкидають усі сумніви. Тим часом Україну цей крок США не занепокоїв.

Запуск ракети-перехоплювача з військового корабля ВМС США Lake Erie (CG 70), 20 лютого 2008 р.
У США говорять про яскраву демонстрацію досягнень американських технологій: із першого запуску ракети-перехоплювача з корабля в Тихому океані знищено космічний об’єкт на орбіті за майже 250 кілометрів від поверхні Землі.

В американців вийшов із ладу один із розвідувальних супутників.Якби він упав на Землю, з ним на її поверхню потрапив би й паливний бак із дуже отруйним ракетним пальним, гідразином.

Отож у США вирішили завчасно ліквідувати небезпеку ще в космосі. При цьому треба було влучити не просто в сам супутник розміром в автобус, а саме в його паливний бак, щоб напевне зруйнувати його. Відтак розпилений гідразин просто випарується, коли рештки супутника входитимуть в атмосферу, і не створить загрози.

За першими даними, операція досягла успіху, повідомив сьогодні один із чільних американських командувачів генерал Джеймз Картрайт: «Детальні зображення, які ми отримали, свідчать, що ми влучили в космічний апарат, просто в бак». За його словами, остаточно про результат стане відомо упродовж найближчих двох діб.

Але коли в Вашингтоні радіють, іншу позицію мають у Москві й Пекіні. І Росія, і Китай повторюють, що США насправді випробовують свої системи протиракетної оборони, а пошкоджений супутник став лише приводом про людське око.

Особливо гучно вимагає від американців надати всі подробиці Китай. Тим часом саме Китай минулого місяця сам збив ракетою свій старий супутник, який нікому не загрожував, але, на відміну від Сполучених Штатів, нікого про це не повідомив.

В Україні крок США вважають обґрунтованим

Тим часом у Києві вважають, що перехоплення американцями свого супутника на орбіті обґрунтоване з позиції запобігання загрозі безпеці від непередбачуваних наслідків сходження з орбіти та падіння космічного апарату.

У такій ситуації може опинитися будь-яка країна, що займається космічною діяльністю, зазначив днями неназваний чільний представник українських військових кіл в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Цей представник не вважає за можливе навмисне використання цієї ситуації з боку США для проведення випробувань нової протисупутникової зброї та систем протиракетної оборони. Під час вирішення цього завдання США «можуть використовувати окремі фрагменти засобів, але її рішення не є завданням для засобів ПРО», заявив він.

За словами цього чільного українського військового, вузли радіотехнічного спостереження в Мукачеві та Севастополі теж контролювали параметри орбітального польоту цього американського супутника.

Матеріали до теми:

• Американські військові збираються збити супутник
XS
SM
MD
LG