Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді мітингувальники підпалили посольство США


Із сербської столиці також повідомляють, що інші будинки (включно з посольством Хорватії та рестораном «МакДональд») були сплюндровані.


У четвер група мітингувальників, які відірвалися від загальної ходи, що проходила у Белграді увечері на вияв протесту проти незалежності Косова, підпалили будинок. Посольство Сполучених Штатів було зачинене, двері і вікна – забарикадовані. Пізніше вогонь погасили пожежники.

За повідомленнями, поліція не охороняла будинок, згодом влада надіслала до посольства поліцейські підрозділи.

Речник Державного департаменту США Шон МакКормак повідомив, що працівники посольства не були всередині. Він закликав сербську владу до контролю над ситуацією. За словами МакКормака, Сполучені Штати прагнуть добрих відносин зі сербським народом і сербською владою.

«Ми з розумінням ставимося до незгоди сербської сторони до наших рішень. ми завжди провадили відкриту дипломатію по відношенню до сербського уряду. Вони добре розуміють ті причини, за якими ми вчинили ті дії, з якими вони не згодні», – зазначив речник Держдепартаменту Сполучених Штатів, які визнали незалежність Косова від Сербії.


Із сербської столиці також повідомляють, що інші будинки (включно з посольством Хорватії та рестораном «МакДональд») були сплюндровані.

Мітинг проти відокремлення Косово від Сербії зібрав у Белграді понад 150 тисяч осіб.

Мітинг почався виконанням гімну на площі перед Народною скупщиною (парламентом) у Белграді.

Перед мітингувальниками виступив прем''єр-міністр Воїслав Коштуніца, оголосивши, що Косово залишається сербським.

«Наші брати в Косові – не самотні і не забуті. Поки ми відкидаємо ультиматуми і вітаємо наших друзів, Сербія – вільна. Ми дали слово і наше слово почув увесь світ. І всі знають, наскільки міцним є слово, дане сербами. Косово – це Сербія!», – заявив Коштуніца.

Над присутніми майоріли державні прапори Сербії, Росії, Бразилії, Іспанії, інших держав, які відмовилися визнати односторонній акт влади у Пріштіні про незалежність Косова. Закінчився мітинг службою в православній церкві Белграда.

Заворушення у четвер були і на кордоні з Косовом і в боснійському місті Баня Лука.

У четвер до держав, які визнали незалежність Косова, долучились Італія та Естонія.

***

Рада безпеки ООН засудила напади на посольство США та інші диппредставництва у Белграді

Заяву Ради оприлюднив представник Панами в ООН Рікардо Альберто Аріас: «Члени Ради безпеки рішуче засуджують напади на посольства у Белграді, які поставили під загрозу життя їхніх співробітників і внаслідок яких були пошкоджені будинки диппредставництв. Члени Ради безпеки нагадують про фундаментальні принципи недоторканності дипломатичних місій і про обов’язок урядів країн захищати ці місії».

Водночас представник ООН привітав кроки влади Сербії до врегулювання ситуації.

Нагадаю, напередодні група мітингувальників, розлючена підтримкою Вашингтона Косовської незалежності, підпалила американське посольство.

У представництві повідомили, що після нападу в будівлі знайшли обвуглене тіло людини. Припускають, що це міг бути хтось із маніфестантів.

XS
SM
MD
LG