Доступність посилання

ТОП новини

Тарту – місто студентів та майстрів


Людмила Пилип Рига, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) –Тарту – не лише одне з найкрасивіших міст Естонії, це колиска естонської національної культури. Саме в Тарту відбулось перше Свято пісні, тут були закладені основи естонської літератури та періодичного друку. Гордістю міста є Тартуський університет. Тарту і сьогодні є центром наукового, духовного і культурного життя Естонії.

Перша згадка про місто належить до 1030 року. У «Повісті временних літ» Тарту згадується як Юр’єв, що його зайняв та перебудував Ярослав Мудрий. У 13-16 століттях місто входило до складу Ганзейського союзу і мало велике значення у торгівлі між ганзейськими містами та східними регіонами.

У Тарту розташований один з найстаріших університетів в Європі, літопис якого починається з 1632 року. Більша частина відомих вчених, письменників та державних діячів Естонії називають Тартуський університет своєю альма-матер. Тут працювали природознавець Карл Ернст фон Бер, який відкрив яйцеклітину ссавців, астроном Вільгельм Струве, який визначив координати трьох тисяч подвійних зірок, а також автор великоруського словника Володимир Даль. І сьогодні п’ята частина мешканців Тарту – це студенти, яких можна впізнати по форменій синьо-жовтій шапочці - tekkil, яку вони полюбляють одягати.

У Тарту чекають на українських туристів

Найбільш привабливою для туристів є прогулянка по Старому місту. Тут розташована пам’ятка архітектури – Церква Яна з безцінними теракотовими скульптурами. В європейській готиці немає жодної будівлі, яка б могла конкурувати за розміром і кількістю, а також художнім рівнем з теракотовими скульптурами Янової Церкви в Тарту.

Але той, хто не побував у Дворі Святого Антоніуса, той не зможе відчути повною мірою колориту цього естонського міста. Двір Антоніуса - особливе місце майстрів, де перетинаються творчість, любов до мистецтва і ремесла. Гостей зустрічає майстриня у середньовічному одязі й розповідає про Двір Антоніуса.

«Це Мала гільдія. У всіх Ганзейських містах були свої Малі гільдії майстрів та художників. Була така і в Тарту. Ми відновили її. Три роки тому реставрували спочатку один дуже гарний будинок з 11 майстернями, а потім ще два будинки, де розташовані ще 10 майстерень. Це і є Двір Святого Антонія», – каже Айя Лаарма, яка творить чудові національні ткацькі вироби.

У Дворі Антоніуса можна спостерігати за роботою майстрів, а також купити їхні вироби. Айа Лаарма продовжує свою розповідь про місто майстрів: «Текстиль, вітражі, порцелян. Тут працюють золотих справ майстри. Також створюють хутряні та шкіряні вироби. Є лялькові майстри, які виробляють сучасні та народні ляльки. Ляльки для дітей та дорослих».

У Тарту чекають на українських туристів, які поки що дуже рідко відвідують це чудове естонське місто, розташоване в долині річки Емайигі (Мати-ріка), неподалік від гори Тоомемягі.

«Приїздять до нас з України, але дуже рідко. Ми хочемо, щоб і звідти приїздили», – запрошує українців естонська майстриня.
XS
SM
MD
LG