Доступність посилання

ТОП новини

Білоруського журналіста, котрий сидів за ґратами за оприлюднення карикатур на пророка Магомета, відпустили на волю


Олександр Здвіжков був випусковим редактором газети «Згода», яка 2006 року передрукувала данські карикатури на пророка Магомета. Звинувачення в розпалюванні релігійної ворожнечі не скасували, але термін покарання скоротили до 3 місяців, які журналіст уже відсидів за ґратами після арешту в листопаді минулого року.

Олександр Здвіжков був випусковим редактором газети «Згода», яка 2006 року передрукувала данські карикатури на пророка Магомета.

Він підтвердив телефоном Радіо Свобода, що його звільнили і він наразі перебуває в Мінську.

Звинувачення в розпалюванні релігійної ворожнечі не скасували, але термін покарання скоротили до 3 місяців, які журналіст уже відсидів за ґратами після арешту в листопаді минулого року.

За словами Олександра Здвіжкова, за 3 місяці він став гірше чути, бачити і втратив половину зубів. «Зараз головне – поправити здоров’я. В’язниця – це негативний досвід. Якби я там пробув довше, хоча б три роки, боюся, я би став графом Монте-Крісто… у тому сенсі, що став би мститися цілому світові», – сказав журналіст в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, вийти на волю не дали вільно, а вивезли з ізолятору в «газелі» з чорними вікнами в напрямку вокзалу.

Місяць тому міський суд Мінська засудив Здвіжкова до трьох років ув’язнення суворого режиму. Слідство у справі передруку карикатур вели білоруське КДБ та прокуратура.

Суворість вироку засудили правозахисники в Білорусі та на Заході, багато міжнародних організацій. Європарламент у своїй резолюції від 21 лютого цього року закликав білоруську владу переглянути вирок.

Минулого тижня Президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово повторював, що питання про людей, чийого звільнення вимагає Захід, закрите.
XS
SM
MD
LG