Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко бореться на всіх фронтах. ЄС не схильний драматизувати ситуацію в Сербії і довкола Косова (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса оприлюднює деякі оцінки політичного протистояння в Україні. Зокрема, йдеться про те, що найімовірнішою тенденцією, яка визначатиме подальші політичні баталії в Києві, буде протистояння між Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком. Більшість європейських видань розцінюють дії радикалів на вулицях Белграда у четвер як прояв безсилля Сербії у зв’язку з декларацією про незалежність Косова. Деякі видання друкують обвинувачення Ричарда Голбрука, колишнього американського посла в ООН, а нині радника кандидата на президента США Гіларі Клінтон, на адресу Росії, яка, як вважає Голбрук, стоїть за діями радикалів у Белграді.

Німецька газета «Берлінер Цайтунґ» пише про те, що ні НАТО, ні ЄС не схильні драматизувати ситуацію довкола Косова і Сербії. Газета відзначає, що Брюссель не бачить серйозної загрози для стабільності й безпеки у регіоні. «Усе під контролем», — цитує «Берлінер Цайтунґ» слова міністра оборони Німеччини Франца Юнґа.

Лондонська газета «Дейлі Телеґраф» нагадує Белградові, що все, що відбувається зараз у Сербії з приводу Косова, є «безглуздими спробами утримати свою середньовічну столицю, які можуть завадити інтеграції в Європу», до якої, до речі, кличе Президент Сербії Борис Тадич.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» вважає, що дії ЄС щодо Косова і Сербії можна пояснити намаганням європейців цивілізувати стосунки у гарячому регіоні в центрі Європи і зробити обидва вороже налаштовані етноси членами демократичної європейської спільноти, тим більше, що ці народи бажають цього, попри тривалі суперечності між собою. Чого, на думку «Економіста», не можна сказати про прагнення інших гарячих точок на кшталт Придністров’я, Південної Осетії і Абхазії, владні еліти яких не демонструють прихильності до демократичних цінностей і волі закону, а прагнуть лише до самозбагачення. «Економіст» зауважує, що і Кремль, який теоретично підтримує згадані самопроголошені республіки, насправді боїться йти у цьому занадто далеко.

Україна дивує

Швейцарська газета «Ноє Цюрхер Цайтунґ» вважає, що політична боротьба всередині політичних партій в Україні нагадує дещо з «суто радянських манер», зокрема що стосується взаємних обвинувачень їхніх лідерів у використанні партій в особистих цілях. Так, на думку «Ноє Цюрхер Цайтунґ», зробили і шестеро нових вихідців із «Нашої України», серед яких і Роман Безсмертний. Чи не є вихід із лав президентської партії «втечею з корабля, що тоне», запитує відома швейцарська газета.

«Ноє Цюрхер Цайтунґ» пише про очікування в Києві або ж на створення нової парламентської коаліції, до якої тяжіють, як зауважує газета, консерватори з президентської партії і частина Партії регіонів, або ж на нові парламентські вибори, що також малоймовірно, бо всі бояться високого рейтингу лідера БЮТ.

«Ноє Цюрхер Цайтунґ» інформує про досить дивний візит Юлії Тимошенко до Москви, де за завісою нібито продовження газової дискусії «вона явно намагалася розвіяти російське занепокоєння» щодо її справжньої позиції. Згаданий часопис наголошує, що «майже смішна крихкість її виступу стала в Москві сенсацією, і це помітно контрастує зі злими і в підсумку контрпродуктивними випадами Ющенка на адресу голови свого уряду, які не знаходять великого відгуку у виборців».
XS
SM
MD
LG