Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці стали заручниками конфлікту між комунальниками та енергетиками


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж майже двох діб понад 200 тисяч мешканців Дніпропетровська та ще кількох міст регіону потерпають від проблем із водопостачанням. В окремих мікрорайонах води в кранах не стало взагалі, в інших вона струменить тоненькою цівкою. Компанія «Дніпрообленерго» знеструмила за борги частину потужностей водопостачальних підприємств – «Дніпроводоканалу» та Аульського водоводу. Заручниками конфлікту між комунальниками та енергетиками стали споживачі.

Сотні житлових будинків без води, закриті перукарні, кафе і частина навчальних закладів… А втім, Дніпропетровськ переживає проблеми з водопостачанням спокійно. Хтось устиг набрати води заздалегідь, почувши попередження по телебаченню. Решта запаслись купованою у великих ємностях.

Пані Валентина мешкає у нагірній частині Дніпропетровська – там води немає з учорашнього вечора. Жінка бідкається: у будні сяк-так перебились, що ж буде на вихідних? «Якщо на вихідних не буде води – це взагалі трагедія. Люди прийдуть з роботи, приготувати поїсти, прибрати, попрати – і нема води. Купували воду в кіоску. Знали наперед, скільки могли, набрали…».

У «Дніпрообленерго» запевняють, що вдатися до знеструмлень були змушені: водоканальники винні за електрику понад 10 мільйонів гривень і на нагадування про борги не реагують. Гендиректор «Обленерго» Едуард Соколовський переконує: підприємствам-боржникам відрізали електрику цілком законно.

«Наше підприємство попереджало органи місцевої влади, підприємства-боржники. І відсутність поінформованості населення свідчить, що ці підприємства серйозно не сприймають заяви і ніяким чином не реагують», – каже керівник енергетиків.

А втім, зараз водоканальники таки відреагували. Передусім пояснили, чому накопичили борги за електрику: кажуть, підприємства у фінансовій скруті через погані розрахунки населення – 50 відсотків мешканців Дніпропетровська не платить за воду.

Винних шукатимуть, а воду на певний час дали

І все ж після знеструмлень гроші раптом знайшлись, енергетикам почали потроху платити, каже заступник директора «Дніпроводоканалу» Василь Бенда: «Підписаний графік погашення заборгованості, і в рахунок цього графіка вчора сплачено 250 тисяч гривень».

В обласній прокуратурі стали на бік енергетиків: кажуть, ті мали право на знеструмлення своїх боржників. Водночас зацікавились і фінансовими справами водопостачальників – чи справді ті ледь зводять кінці з кінцями.

«Питання одне: скільки грошей надійшло за спожиту воду і як вони були витрачені. За результатами перевірки буде дана оцінка підприємствам, організаціям, які мають заборгованість», – каже завідувач відділу облпрокуратури Роман Сосков.

Нині «Дніпрообленерго» пішло на компроміс: водоканалам дали струм в обмін на домовленості про стовідсоткові розрахунки. А втім, якщо комунальники не платитимуть, наступного вівторка буде нове відключення.
XS
SM
MD
LG