Доступність посилання

ТОП новини

СНД: Спільний культурний простір чи культурне розширення Росії?


Марія Щур На неформальному саміті голів держав – учасниць СНД в Москві Президент Росії Володимир Путін не лише попрощався і подякував колегам, представивши їм свого наступника, але і лишив такий собі заповіт у гуманітарній сфері. Його мета – оновлення і розвиток спільного гуманітарного простору, що залишився у спадок від Радянського Союзу і який Росія хотіла б зберегти. Що саме пропонує російський Президент і як до його пропозицій ставляться в Україні?

На неформальному саміті голів держав – учасниць СНД в Москві Президент Росії Володимир Путін не лише попрощався і подякував колегам, представивши їм свого наступника, але і лишив такий собі заповіт у гуманітарній сфері. Його мета – оновлення і розвиток спільного гуманітарного простору, що залишився у спадок від Радянського Союзу і який Росія хотіла б зберегти. Що саме пропонує російський Президент і як до його пропозицій ставляться в Україні?

На прощальну зустріч із Володимиром Путіним до Москви приїхали всі 12 голів держав – учасниць СНД – рідкісне явище з огляду на постійні тертя між колишніми радянськими республіками між собою і з Росією. Але незабаром керівництво в Кремлі зміниться, і це, на думку оглядачів, налаштувало учасників співдружності на більш дружній тон зустрічі.

Майже половину свого прощального виступу на посаді Президента Росії Володимир Путін присвятив співпраці в гуманітарній сфері, яку Росія бачить як «системотворчу у процесі розвитку СНД».

«Цій сфері відводиться значиме місце у концепції подальшої співпраці і в плані основних заходів щодо її реалізації. Поставлені масштабні завдання, обумовлені часом, щодо розвитку спільного освітнього, наукового, інформаційного і культурного простору», – заявив російський керівник.

Далі Володимир Путін говорив про пропозицію оголосити нинішній рік Роком літератури і читання в СНД. І хоча Президент Росії говорив про плани на майбутнє, його риторика була скоріше схожа на спогади з минулого.

«Передбачено конкретні заходи щодо розвитку національних літератур, книговидавництва, взаємного перекладу, бібліотечної справи. В радянські часи це було дуже формалізовано, але сьогодні, скажімо, переклад сучасних українських письменників і поетів практично недоступний. Багато пишуть українською мовою, мабуть, переважна більшість, але це вже відрізано для російського читача», – сказав Путін.

Іще одна пропозиція російського Президента стосувалася формування спільного інформаційного простору на теренах СНД. Важливу роль у цьому Росія планує приділити розвиткові і збільшенню фінансування телекомпанії «Мір», яка веде мовлення на сусідні країни.

Взаємообмін культур – справа добра, але двостороння

Як в Україні ставляться до пропозицій російського Президента в гуманітарній сфері, Радіо Свобода поцікавилося у відомого українського письменника і громадського діяча Максима Стріхи. Він нещодавно обійняв посаду заступника міністра освіти, але відповідати вирішив із позицій письменника.

«Усякі заходи, які призводять до кращого розуміння одне одного, до кращого ознайомлення з українською літературою на сході, в Росії, Казахстані, де завгодно, – мають вітатися. Так само я відчуваю потребу кращого знайомства з літературою російською, татарською, узбецькою. Але не існує культура СНД. Існує культура українська, російська, таджицька, білоруська тощо. І взаємообмін цими культурами – це справа, очевидно, двосторонніх стосунків між цими державами», – переконаний він.

Подібні сумніви у Максима Стріхи викликає і підвищення ролі телекомпанії «Мір», яка б мала забезпечувати спільний інформаційний простір.

«Є досвід аналогічних спроб, коли фактично замість взаємовигідного інформаційного обміну відбувалося інформаційне проникнення однієї з держав СНД в інші держави, і фактично йшлося не про побудову спільного інформаційного простору СНД, а про розширення однієї на 11 інших держав СНД. Я, чесно кажучи, не бачу підстав вважати, що телекомпанія „Мір“ зуміє бути справді інтернаціональним органом, а не буде ще черговим важелем російської інформаційної присутності в інших державах СНД».
XS
SM
MD
LG