Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі зірвали проведення презентації книги останнього головного командира УПА Василя Кука


Близько півтора десятка осіб увірвалися до приміщення, де проходила зустріч організаторів акції з журналістами, і криками та погрозами примусили перервали презентацію. При цьому міліція у конфлікт не втручалася, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Під радянськими і російськими прапорами – проти УПА. Сімферополь, 23 лютого 2008 року
(RadioSvoboda.ua)
Близько півтора десятка осіб увірвалися до приміщення кримського товариства «Україна-світ», де проходила зустріч організаторів акції з журналістами, і криками та погрозами примусили перервали презентацію. При цьому міліція у конфлікт не втручалася, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Організатори планували під час презентації останньої книжки Василя Кука «УПА в запитаннях і відповідях» оприлюднити авдіозаписи коментарів головного командира УПА про батальйони «Нахтіґаль» і «Роланд», його пояснень про початки створення збройних формувань, ставлення керівництва ОУН до німців у цей час, а також заповіт генерала УПА молодим українцям.

У конференції мав узяти участь Володимир Чермошинцев – кримчанин та росіянин за національністю, який воював у складі УПА.

Однак біля приміщення кримського товариства «Україна-світ» зранку зібралися близько сотні активістів Партії регіонів, Російського блоку, Компартії і Прогресивної соціалістичної партії. Вони скандували гасла проти реабілітації УПА і намагалися прорватися до будинку, заблокованого кількома десятками правоохоронців.

Труна – «бандерівцям». Сімферополь, 23 лютого 2008 року
(RadioSvoboda.ua)
Активісти Російського блоку також принесли муляж труни, оббитої чорною тканиною із написом «Бандерівцям!»

При цьому депутат Верховної Ради Криму від Блоку «За Януковича!» Олег Слюсаренко заявив, що ця труна очікує на всіх, хто прийшов на презентацію книги.

Активісти проросійських сил спробували силою внести труну до приміщення, але цьому перешкодили правоохоронці.

Втім, кільком депутатам разом із десятком прихильників таки вдалося прорватися всередину будинку товариства «Україна-світ». Там вони заявили, що мають право припинити «пропаганду фашизму», заглушували організаторів акції криками, скандуванням і дудінням у дудки, і спробували відібрати книги.

Кримчани – ветерани УПА слова не отримали
(RadioSvoboda.ua)
Організатор презентації, голова кримської організації Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук заявив, що правоохоронці не змогли забезпечити правопорядок і гарантувати право на мирні зібрання.

Однак, за його словами, він не оскаржуватиме бездіяльність міліції, оскільки розуміє, що вона стала заручницею політичних сил, які зараз перебувають при владі в Криму.

Книгу Василя Кука вже презентували у Львові, Одесі, Донецьку та Києві.

Василь Кук народився 11 січня 1913 року в селі Красному на Львівщині.

У 1940-х роках він став одним із найближчих соратників Романа Шухевича, головного командира Української повстанської армії, а пізніше його заступником. Після смерті Шухевича в березні 1950 року Кук перебрав обов’язки керівника УПА.

Захоплений у полон 1954 року, Василь Кук шість років перебував в ув’язненні, звідки був звільнений за часів хрущовської «відлиги».

Він помер у вересні 2007 року.
XS
SM
MD
LG