Доступність посилання

ТОП новини

Європі потрібна альтернатива надто дорогому російському газові, вважають у США


Надмірні ціни на російський газ збагачують «тіньових посередників», заявив заступник помічника державного секретаря США з питань Південної і Східної Європи. Виступаючи в Брюсселі після переговорів із Комісаром ЄС із енергетики Андрісом Пієбалґсом, Матью Брайза скритикував контрольованого російською державою газового монополіста «Газпром» за ці надмірні ціни і намагання підірвати зусилля Європи здобути альтернативні джерела і шляхи постачання природного газу. США не подобаються енергетичні монополії – а особливо коли вони «загрожують принаймні енергетичній безпеці наших союзників», заявив американський урядовець.


Надмірні ціни на російський газ збагачують «тіньових посередників», заявив заступник помічника державного секретаря США з питань Південної і Східної Європи.

Виступаючи в Брюсселі в п’ятницю після переговорів із Комісаром ЄС із енергетики Андрісом Пієбалґсом, Матью Брайза скритикував контрольованого російською державою газового монополіста «Газпром» за ці надмірні ціни і намагання підірвати зусилля Європи здобути альтернативні джерела і шляхи постачання природного газу.

США не подобаються енергетичні монополії – а особливо коли вони «загрожують принаймні енергетичній безпеці наших союзників», заявив американський урядовець.

За його словами, влада США твердо підтримує проект газогону «Набукко», за який виступає і Євросоюз. Цей газопровід має на меті доставити до Європи газ із басейну Каспійського моря.

Як сказав Матью Брайза, США занепокоєні, що європейці платять «велетенські гроші» за газ, що його «Газпром» купує в таких постачальників, як Туркменистан, за трохи більше як 100 доларів за тисячу кубометрів і перепродує Європі майже за 300 доларів. Таке зростання ціни не відображає коштів його транспортування, наголосив урядовець.

Він звернув увагу, що на цій різниці цін наживаються «деякі сумнівні особи».

Те, що європейські споживачі оплачують рахунки тіньових посередників, які збагачуються на цьому, «не відповідає національним інтересам США», заявив Брайза.

За словами представника Держдепартаменту, США хочуть, щоб «Газпром» поводився як західна енергетична компанія, тобто інвестував би левову частку прибутків у видобування й транспортування газу, а не скуповував стратегічну енергетичну інфраструктуру в Європі, як то відбувається зараз.

Він звернув увагу, що газогін «Набукко» стане на 40–50 відсотків дешевшим способом транспортувати газ із каспійського регіону, ніж проект-суперник «Південний потік», що його просуває Росія.

Різниця в вартості складе «значну суму», яка «дасть можливість змінити динаміку ринку, що призведе до вільнішого ціноутворення в Європі на природний газ», наголосив Брайза.

Газопровід «Набукко» і ще одна нитка, яка має пов’язати Туреччину, Грецію й Італію, разом із газом із Норвегії вже за вісім років можуть перекрити понад чверть нинішнього експорту «Газпрому» до Європи. При цьому Азербайджан може заповнити своїм газом і газогін Туреччина – Італія, і «Набукко», додав він і закликав європейські енергетичні компанії дати «чіткий сигнал» Азербайджанові й іншим країнам про те, що цей проект розвиватимуть.

На думку американського дипломата, до заповнення газом газогону «Набукко», цілком можливо, зможе долучитися й Іран із його другими в світі запасами природного газу після Росії, якщо в майбутньому досягнуть успіху міжнародні зусилля, спрямовані на те, щоб Тегеран відмовився від збагачення урану.

Європа нині імпортує з Росії чверть споживаного нею газу. Надійність Росії як постачальника опинилася під сумнівом після газових суперечок із Україною і Білоруссю, які загрожували залишити європейських споживачів без російського газу. Нині ЄС намагається знайти нові джерела і нові шляхи постачання газу.

Проект «Набукко», який щойно розробляють, має на меті постачати понад 30 мільярдів кубометрів газу з країн Середньої Азії і каспійського регіону до Європи газогоном довжиною в 3 тисячі 300 кілометрів із Туреччини через Румунію, Болгарію й Угорщину до Австрії.

Початок його будівництва запланований на 2009 рік, а завершення – на 2013-й.
XS
SM
MD
LG