Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора у Франції незадоволена планами встановити пам’ятник Леніну в Монпельє


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українська діаспора у Франції виступає проти планів політика Жоржа Фреша спорудити пам’ятник Леніну у місті Монпельє, що на півдні країни. Про це Радіо Свобода заявили керівники української громади у Франції.

Зараз монумент неподалік Вашингтона, а може переїхати до Франції
(public domain)
Для нас Ленін – така сама фігура, як і Гітлер, ми не розуміємо, чому Леніну слід встановлювати монумент, зазначає голова репрезентативного Комітету української громади Франції Наталя Пастернак. Вона вказує на те, що у Франції комуністична ідеологія є дуже сильною, скажімо, законопроект про пам’ять жертв комуністичного терору підтримали тільки 70 депутатів, а законопроект про визнання Голодомору в Україні – лише 35 депутатів. Може, навіть логічно, що ідея встановити пам’ятник Володимиру Леніну з’явилася саме у Франції, а не в якійсь іншій західній країні?

Пам’ятник вождю Жовтневої революції хоче поставити в Монпельє член французької Соціалістичної партії Жорж Фреш, який вважає Леніна одним із великих людей, що залишили слід в історії 20 сторіччя. Наразі монумент розташований у США, у передмісті Вашингтона, куди його привіз вчитель англійської мови Льюїс Карпінтер. Цей чоловік викупив його у словацького містечка Попрад, де пам’ятник російському революціонеру демонтували через кілька місяців після Оксамитової революції в Чехословаччині. А нині бронзова скульптура має шанс знайти нову прописку в старовинному французькому місті в кількох кілометрах від Середземного моря.

Говорячи про своє ставлення до намірів політика Фреша встановити монумент Леніну, голова Союзу українців у Франції, історик Володимир Косик сказав: «По-перше, ми не розуміємо, чому він захоплений Леніним, тоді коли Ленін нічого спеціального для Франції не зробив. І тому невиразною є мотивація цього пана, що він хоче пам’ятник ставити. Дехто каже, що тільки тому, що він є колекціонер. Він любить пам’ятники, але ми дивуємося. Я думаю також, що причина є ще та, що тут у Франції, де існує комуністична партія, в дійсності вона нічого надзвичайно злого не зробила, і люди не розуміють, що значить комунізм, зокрема комунізм Леніна, і які він може мати негативні наслідки».

Встановлення пам’ятника за державні гроші? Що скажуть виборці?

Можливо, французи просто не мають повного уявлення, хто такий Ленін? Наталя Пастернак каже, що мешканці Франції знають Леніна, напевно, менше, ніж Сталіна. Про останнього французи почали дійсно говорити, що він був страшною людиною, а про роль Леніна, припускає представниця української діаспори, французи, очевидно, призабули. А встановити монумент не дуже зрозумілій французькому серцю особі буде недешево – тільки сама статуя коштує до 170 тисяч євро, не кажучи вже про вартість її перевезення з-за океану, на це все планується витратити державні гроші.

Як прореагують громадяни на такий крок політика незадовго до місцевих виборів? Наталя Пастернак сподівається, що негативно, адже якщо французи підтримуватимуть таких політиків і голосуватимуть за них, це значить, що і самі французи – комуністи. А історик Володимир Косик вважає, що вплив ідеї про встановлення пам’ятника Леніну на виборців буде малим, адже люди найбільше думають про те, що ціни пішли вгору, і взагалі дивляться на дуже конкретні речі, а не на ідеологію, втілену в статую.
XS
SM
MD
LG