Доступність посилання

ТОП новини

Дихайте глибше! За рівнем забрудненості повітря Київ наздоганяє Москву


Марічка Набока, Надія Шерстюк Фахівці з Центральної геофізичної обсерваторії повідомили, що за рівнем забрудненості повітря Київ наздоганяє Москву. Результати дослідження показали, що концентрація шкідливих речовин в атмосфері у порівнянні з дві тисячі шостим роком зросла вдвічі. Район Бесарабського ринку, Московська площа і метро Святошин - у цих місцях у Києві найбрудніше повітря, стверджують екологи. Комфортно дихається на проспекті Науки і в Гідропарку. За два роки, кажуть природоохоронці, рівень шкідливих викидів в атмосферу зріс удвічі. Що разом із повітрям вдихають українські городяни? Які українські міста є найбільш забрудненими?


Екологічна криза в містах

Минулий рік став рекордним за кількістю проданих в Україні автомобілів. За даними інтернет-ресурсу Авто-Консалтинг, у 2007-му році своїх власників знайшли майже шістсот тисяч легкових, комерційних, вантажних авто, а також автобусів. І саме автівки псують повітря українських міст, каже Капітоліна Федоровська, провідний хімік Центральної геофізичної обсерваторії. Друга причина брудного навколишнього середовища - промислові підприємства, запевняє вона.

«Практично кожного року як найбільш забруднені визначаються такі міста як Дніпродзержинськ, Лисичанськ, Горлівка, Донецьк. У Києві 83% викидів іде від автотранспорту. В принципі в усіх промислових містах від 70% до 90% - це саме викиди від автотранспорту».

Стан забруднення повітря Дніпропетровщини екологи називають критичним. Підприємства чорної металургії, деревообробні комбінати, машинобудівні, трубні заводи регіону щороку викидають у повітря тисячі тонн шкідливих речовин та пилу. Тільки на хімічному заводі викиди ксилолу у тридцять чотири рази більші за допустимі концентрації, - зазначають екологи. Як обласна влада вирішує проблеми з забрудненням навколишнього середовища, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Перша ініціатива — фінансова: половину коштів, які підприємства-забруднювачі сплачують до держбюджету, пропонують віддавати на довкілля в області. Друге прохання обласної влади до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України — суворіше ставитись до порушників. Фахівці кажуть, що нинішні штрафи екологічної інспекції щодо промислових гігантів просто смішні: від ста до кількох тисяч гривень. Що ж до спроб поліпшення екології власними силами, то вони, як кажуть фахівці, поки не дали відчутних наслідків. Майже всі 25 підприємств, які найбільше забруднюють повітря, перебувають у приватній власності. Наразі їх зобов’язали до 2015-го року ввести в експлуатацію нові очисні споруди і впроваджувати екологічно чисті технології, однак, чи буде це зроблене - велике питання».

Автомобілі або чисте повітря?

Міському повітрю шкодить не стільки кількість машин, скільки якість бензину, який вони використовують, каже еколог Іван Парникоза. В Україну завозять застарілі автівки, які вже не відповідають європейським екологічним нормам.

«Так, як у нас викиди контролюються…За певну суму можна оформити і техогляд машини, і викиди СО, і так далі. Відповідно всі ці машини потрапляють на дороги й забруднюють наше довкілля. А на всі наші звернення щодо неможливості вирубки зелених масивів, влада знаходить безліч аргументів».

Формальдегід, фенол, діоксид азоту - ці шкідливі речовини у викидах автомобілів малими дозами регулярно вдихають мешканці українських мегаполісів. Небезпека у тому, що ці хімічні сполуки мають здатність накопичуватися в організмі людини, каже Олена Турос з Інституту гігієни та медичної екології.

«Можуть бути бронхіти, можуть бути прояви з боку печінки, нирок або шлунково-кишкового тракту».

Киянин Олександр два роки тому добровільно відмовився від столичної прописки і переїхав з родиною жити за місто. Такі побутові незручності, як відсутність центрального опалення чи періодичне відключення електрики, це дрібниці у порівнянні з чистим повітрям і спокоєм розміреного сільського життя, каже Олександр.

«Жити на природі – це краса! Повітря, зелень…До того ж зірки видно! Це дуже важливо. Адже в Києві їх не видно через смог уже з жодної точки. Тож я можу дивитися на небо й бачити таку красу, від якої жителі Києва вже відвикли».

Італійці люблять машини. На сто мешканців Апенінського півострова припадає шістдесят авто, у той час як середньоєвропейський показник - тридцять п’ять машин на сто осіб. Відтак, щоб поліпшити довкілля, італійська влада насамперед намагається обмежити автомобільний рух. У центральних кварталах їздять машини лише зі спеціальним дозволом мерії. У великих містах двічі на тиждень почергово забороняють пересуватися авто з парними і непарними номерами. Як ще влада бореться за чисте міське повітря, розповідає римська кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Кудрик.

«Часто міська влада оголошує екологічні неділі, коли з 8-ої ранку до 8-ої вечора рух автотранспорту заборонений. Не почув оголошення в місцевих мас-медіа, проігнорував вказівку і вибрався в місто на машині — ризикуєш викласти з кишені 74 євро штрафу».

В Україні за перевищення рівня оксиду вуглецю у відпрацьованих газах автомобіля водій сплачує символічний штраф від сімнадцяти до п’ятдесят однієї гривні. За словами юриста Олексія Толкачова, одними лише штрафами, навіть у великих розмірах, ситуацію змінити не можна. Необхідно будувати розгалужену систему підземного транспорту - метро, яка існує в більшості європейських країн.

У планах київської влади будівництво кільцевої дороги, по якій планують пустити основну частину вантажних машин. А загалом, звітує начальник головного управління транспорту КМДА Іван Шпильовий, для столиці розробляється цілих три транспортних програми:

«Середньострокова програма соціально-економічного розвитку, програма реконструкції і розвитку на 4 роки та програма підготовки до Євро-2012. Будемо будувати паркінги в центральній частині міста».

А поки городяни, очікуючи обіцянок чиновників розв’язати транспортну проблему, просять не чіпати зелених насаджень. Коли ж ми запитали у людей, які мають авто, чи змогли б вони бодай на тиждень відмовитися від поїздок містом задля покращення екологічної ситуації, більшість відповідей була негативною. Зручність, мовляв, важливіша за чисте повітря.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG