Доступність посилання

ТОП новини

Чому сімферопольська міліція дозволила екстремістам зірвати презентацію книги про УПА?


Володимир Притула Сімферополь, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Минулої суботи у Сімферополі мало відбутися представлення книги останнього головного командира Української Повстанської Армії Василя Кука. Однак близько півтора десятка активістів Партії регіонів і Російського блоку увірвалися до приміщення, де проходила зустріч організаторів акції із журналістами, і криками та погрозами примусили скасувати презентацію. При цьому міліція в конфлікти фактично не втручалася і таким чином не забезпечила конституційне право громадян на мирні зібрання. До речі – уже не вперше. Чому?

Проросійські активісти штурмують приміщення товариства «Україна-світ»
«Ваша презентація – туфта, це ви робіть собі на Западенщині, а не в Криму! Ми вам забороняємо проводити пропаганду націоналізму!» – крики, лайка, свист і дудіння. Таким чином активісти Партії регіонів і Російського блоку «дискутували» з організаторами презентації у Сімферополі книги останнього головного командира Української Повстанської Армії Василя Кука «УПА у запитаннях і відповідях».

Що має на увазі міліція під «громадським порядком»?

Кілька депутатів Верховної Ради Криму і Сімферопольської міськради від Блоку «За Януковича!» зі своїми прихильниками спробували відібрати і книжки. Їх не зупинив заклик одного з організаторів презентації Василя Овчарука до офіцерів міліції припинити безчинства екстремістів.

Міліція в конфлікт на презентації не втручалася
Втім, правоохоронці тут «відморозилися»: «Відповідальність буде на вас, що ви не змогли забезпечити навіть найпростіший порядок!» – «На нас – лише охорона громадського порядку!», – такою була відповідь офіцера Василю Овчаруку. При цьому жоден із 5-6 присутніх у приміщенні правоохоронців не перешкоджав зловмисникам у їхніх діях, ніхто не зробив жодного зауваження нападникам.

Коли ж я звернувся до підполковника міліції з проханням пояснити, чи справді правоохоронці забезпечують таким чином правопорядок, то отримав ще дивнішу відповідь: «Ви перешкоджаєте співробітнику міліції в охороні громадського порядку! Відійдіть, будь ласка!»

Начальник Центру громадських зв''язків Головного Управління МВС України в Криму Олександр Домбровський пояснив таку поведінку правоохоронців тим, що у нас країна вільна, тож вільні громадяни можуть заходити на відкриті заходи, і міліція їм не має права перешкоджати.

«Там якогось фізичного конфлікту не було. Конфлікт був лише словесний. Єдине, що можуть зробити організатори, – це подати до суду на конкретних людей, які в перебігу словесної перепалки перешкоджали проведенню заходу», – заявив представник кримського главку міліції.

«Міліціонери скаржаться, що на них чиниться політичний тиск»

Слід сказати, що це не перший випадок, коли правоохоронці не можуть протистояти екстремістськи налаштованим представникам кримської влади. Так було й у вересні минулого року, коли комуністи силою зірвали дві прес-конференції, і в листопаді, коли ті ж комуністи фізично перешкодили проведенню «круглого столу» про Голодомор і політичні репресії в Криму. Один з організаторів цього «круглого столу», аналітик Андрій Іванець каже, що кримська міліція – політично залежна від місцевої влади.

«У неформальних бесідах міліціонери скаржаться, що на них чиниться політичний тиск. Можемо сказати, що міліція Сімферополя не виконує свої обов''язки із забезпечення права громадян на мирні зібрання, яке гарантується Конституцією. Міліція стала заручником політичної ситуації. Це пов''язано з тим, що згоду на призначення керівника кримської міліції дає Верховна Рада Криму. А там мають більшість ті політичні сили, які й зривали ці заходи», – пояснив Андрій Іванець.

Матеріали до теми:

• У Сімферополі зірвали проведення презентації книги останнього головного командира УПА Василя Кука
XS
SM
MD
LG