Доступність посилання

ТОП новини

Представники офіційної Москви відвідали Белград


Анамарія Рамач Белград, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перший заступник голови уряду Росії Дмитро Медведєв та керівник російського МЗС Сергій Лавров сьогодні перебували з одноденним візитом у Белграді. Темами розмов були економічна, двостороння співпраця між Сербією і Росією та проблема незалежності Косова. Офіційна Москва, яка виступає близьким союзником Сербії, проголошення незалежності Косова вважає нелегальним актом.

Голова сербського уряду Воїслав Коштуниця (праворуч), Перший заступник голови уряду Росії Дмитро Медведєв (у центрі) та керівник російського МЗС Сергій Лавров (ліворуч) під час зустрічі у Белграді, 25 лютого 2008 р.
Перший заступник російського уряду Дмитро Медведєв та голова зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров сьогодні у Белграді зустрілися з президентом і прем’єр-міністром Сербії Борисом Тадичем та Воїславом Коштуницею. Співрозмовники констатували, що двосторонні відносини розвиваються в інтересах обох держав.

Медведєв заявив, що Росія і далі підтримуватиме суверенітет Сербії на всій її території, включно із провінцією Косово. А одностороннє проголошення незалежності Косова, за його словами, порушує суверенність та територіальну цілісність Сербії.

«Головна мета нашого короткого візиту – продемонструвати підтримку Сербії в момент нелегітимних дій та одностороннього проголошення незалежності Косова. Згідно з нашою позицією, Сербія є державою, чия юрисдикція покриває всю її територію», – зазначив Дмитро Медведєв.

Медведєв наголосив, що ситуація у сербській південній провінції після проголошення незалежності ускладнилася, і попередив, що вона може мати негативні наслідки для інших регіонів Європи та світу.

«Росія та Сербія продовжать оборону Косова»

Зі свого боку голова сербського уряду Воїслав Коштуниця на прес-конференції сказав, що Сербія та Росія продовжуватимуть спільну політику, коли йдеться про захист цілісності сербської території.

«Ми домовилися про спільну політику, яку Сербія та Росія завжди відстоювали, коли йдеться про територіальну цілісність Сербії та оборону фундаментальних основ міжнародного порядку. Росія й Сербія продовжать оборону Косова», – заявив Воїслав Коштуниця.

Сербські урядовці подякували Москві за підтримку та за принципову позицію Росії стосовно Косова.

Сьогодні, між іншим, підписана і Угода про співпрацю та реалізацію проекту спорудження російського газопроводу для транзиту природного газу через територію Сербії. А угода про енергетичне співробітництво між Сербією та Росією, за якою російський «Газпром» купує 51 відсоток найбільшої сербської нафтової компанії – «Нафтової індустрії Сербії» за 400 мільйонів доларів, підписана у січні в Москві. Деякi сербські економісти напередодні візиту попереджали, що Сербія в економічному сенсі стає щораз залежнішою від Росії.

Формально Медведєв відвідав Белград, щоб обговорити економічні та енергетичні теми. Проте візит відбувся під час загострення розбіжностей між Росією та Заходом стосовно незалежності Косова від Сербії. Сполучені Штати Америки, Великобританія, Франція та Німеччина вже визнали незалежність Косова. Росія, як близький союзник Сербії, назвала нелегальним проголошення етнічними албанцями незалежності Косова. Візит також відбувся після антизахідних демонстрацій у Белграді, котрі відбулися минулого тижня і в яких демонстранти закидали камінням та підпалили посольство США.

XS
SM
MD
LG