Доступність посилання

ТОП новини

Супермаркет на місці єврейського цвинтаря


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську, в одному із парків, будують супермаркет буквально на кістках – роботи йдуть прямо на місці колишнього єврейського цвинтаря. Міська влада забудову називає незаконною, однак довести це не може: де-юре цвинтаря не існує.

Парк Писаржевського у Дніпропетровську порівняно молодий, йому лише 40 років. Раніше на цій території було старовинне єврейське кладовище. У 1960-ті роки радянська влада цвинтар закрила, а місцину перетворила на «зелену» зону.

Нині ця земля в одному з центральних районів міста – ласий шматок для забудовників. Час від часу мешканці довколишніх багатоповерхівок заявляють про спроби незаконного зведення тут нових об’єктів, кафе та розважальних комплексів.

Останній скандал – навколо спорудження супермаркету. Робітники закладали фундамент і відкопали останки п’ятьох людей. Правоохоронцям не повідомили і продовжували роботи. Мешканці мікрорайону обурюються: куди дивилася влада?

Голова житлово-будівельного кооперативу Артур Саркісов зазначає: «Я вважаю, що це незаконні дії. Але давати оцінку не можу, немає кримінальних справ. Всі наші скарги до правоохоронних органів лишались без відповіді».

Останки знайдених людей перепоховали

Влада на спорудження «супермаркета на кістках» відреагувала тільки після звернення мешканців. Голова постійної комісії з комунальної власності міськради Сергій Воробйов пояснив: фірма-забудовник таки мала дозвіл на початок робіт, але не там, а трохи далі, на територію ж кладовища «вилізли» незаконно.

Представники єврейської громади Дніпропетровська останки знайдених людей перепоховали. А втім, висунути претензії до забудовників наразі вони не можуть: цвинтар знесли ще за радянських часів, і юридично ця частина парку не вважається пам’яткою історії.

Керівник єврейської громади Григорій Король з цього приводу зауважив: «Ми претензій не можемо мати, бо тоді це було зроблено законно. Був такий закон, за яким мали право кладовища ліквідовувати».

Це місце і масових розстрілів політичних в’язнів

Проблема довкола парку Писаржевського не обмежуються єврейським цвинтарем. За даними краєзнавців, це також місце масових розстрілів політичних в’язнів радянських часів. А ще тут є занедбана могила відомого вченого-хіміка Льва Писаржевського. Між тим юридично, як виявилось, парк досі не перебуває на балансі міста, та й межі зеленої зони, яка мала б охоронятися законом, юридично не встановлені. Кілька років у міськраді про це тільки розмовляють, зізнається заступник міського голови Ірина Зайцева.

Нині питання законності будівництва в парку імені Писаржевського з’ясовує спеціально створена комісія міськради. Результати обіцяють оприлюднити за місяць.
XS
SM
MD
LG