Доступність посилання

ТОП новини

Нью-йоркський симфонічний оркестр у Північній Кореї


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Незвичайна подія сталася у міжнародному музичному житті, а може, й не лише у музичному: симфонічний оркестр Нью-йоркської філармонії прилетів на гастролі до Північної Кореї. Неймовірно, але факт: найкращий симфонічний оркестр Америки виступає у найізольованішому суспільстві світу. У вівторок американські музиканти дають перший свій концерт у Пхеньяні.

Як же стала можливою така екстраординарна подія і звідки надходила ініціатива? Запрошення надійшло від північнокорейського уряду. Вашингтон офіційно тримається на відстані від організації гастролей, але там не приховують сподівань, що ця подія сприятиме більшій відкритості режиму в той час, як Сполучені Штати, Південна Корея, Японія, Китай і Росія намагаються переконати Пхеньян відмовитись від ядерної зброї.

За збігом обставин Кондоліза Райс, державний секретар Сполучених Штатів, якраз у ці дні перебуває поруч у Південній Кореї з нагоди вступу на посаду новообраного Президента. Але вона сказала, що відвідувати Пхеньян не планує.

Лорін Маазель, головний диригент Нью-йоркського філармонічного, який має репутацію першого оркестру Америки, сказав після прибуття до північнокорейської столиці: «Музика завжди й традиційно була ареною, на якій люди можуть входити в контакт. Це річ безстороння, емоційна, віч-на-віч. Якщо наш концерт тут сприймуть добре, люди відчують, що ми виконуємо музику для них і що нас хвилює те, що вони хочуть, щоб ми грали для них, то це означатиме, що ми зробили свій внесок, який могли, щоб бодай на один крок зблизити наші народи».

Оглядачі принагідно згадують, як 1973 року в Пекіні гастролював Філадельфійський симфонічний оркестр, що сприяло встановленню відносин між двома державами.

Зустріч по-північнокорейськи

Не знати, щоправда, наскільки нині сприятиме зближенню натовп озброєних прикордонників, які зустріли американських гостей біля відчинених дверей боїнга і там-таки заходилися перевіряти документи. То була тривала процедура, бо ж оркестр прибув у супроводі 175 журналістів, обслуговувального персоналу та ще контингенту багатих спонсорів, із чиїх глибоких кишеней оплачувався візит – усього 280 осіб. Також привезли 12 тонн обладнання.

Коли гості спустилися по трапу, прикордонники почали тимчасово, на час візиту, конфісковувати мобільні телефони – у Північній Кореї заборонено користування привезеними з-за кордону такими апаратами – і відштовхувати від музикантів репортерів американського телебачення. Ті прибули раніше й зустрічали літак. Перекладачі з рожевими посвідками на грудях і гіди з жовтими пояснювали охоронцям, що це, мовляв, легітимна закордонна преса і з ними треба поводитись стримано.

Після того гостям влаштували прийняття з виступом танцюристів і розкішним бенкетом. Американців пригощали перепелиними яйцями, супом із фазана й смаженою бараниною. Між тим відомо, що північнокорейське село голодує.

На першому концерті у програмі Нью-йоркського філармонічного – твори Ґершвіна, Дворжака й Вагнера плюс виконання державних гімнів обох країн. Заплановано також майстер-класи американських музикантів для північнокорейських колег, а маестро Маазель проведе репетицію з місцевим оркестром і диригуватиме ним.
XS
SM
MD
LG