Доступність посилання

ТОП новини

Українські політики їдуть до Брюсселя


Наталія Вікуліна Сьогодні розпочинається дводенний робочий візит Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до Брюсселя, куди він відправився рейсовим літаком. Спікер українського парламенту зустрінеться з високими посадовцями європейських інституцій і візьме участь у роботі міжпарламентського комітету Україна – Євросоюз. Але він не єдиний із-поміж українських політиків, хто їде цими днями до Брюсселя. У роботі міжпарламентського комітету Україна – ЄС візьме участь голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. А в середу, 27 лютого, до Брюсселя має прибути лідер української опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович


Сьогодні розпочинається дводенний робочий візит Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до Брюсселя, куди він відправився рейсовим літаком. Спікер українського парламенту зустрінеться з високими посадовцями європейських інституцій і візьме участь у роботі міжпарламентського комітету Україна – Євросоюз. Але він не єдиний із-поміж українських політиків, хто їде цими днями до Брюсселя.

Арсеній Яценюк зустрінеться з головою Європарламенту Гансом-Ґертом Петтерінґом і візьме участь у 10-й сесії міжпарламентського комітету між Україною та Євросоюзом. У Європарламенті на Арсенія Яценюка чекають і зустрічі з лідером фракції Європейської народної партії Жозефом Долем, головою Комітету у закордонних справах Яцеком Саріушем-Вольським, віце-президентом Європарламенту Мареком Сівецом та іншими особами.

Керівник українського парламенту також проведе зустрічі з чільними представниками Єврокомісії: Комісаром ЄС з енергетики Андрісом Пієбалґсом та Комісаром ЄС із зовнішніх відносин та політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер. Яценюк має зустрітися і з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єром Соланою. Голова Верховної Ради, окрім того, проведе переговори з керівником Палати Представників бельгійського парламенту Германом ван Ромпеєм.

Коли Яценюк був міністром економіки, а потім міністром закордонних справ України, він неодноразово приїжджав до Брюсселя. При цьому склалося враження, що молодий український посадовець, говорячи про перспективи Києва вступити до Євросоюзу, «рожевих» окулярів не надягав.

«Ми добре усвідомлюємо, що повноправне членство Україна може здобути дуже нескоро. Але шлях до цього має бути наповнений інтеграцією – економічною, освітньою, гуманітарною. Тож ми маємо багато чого зробити»,– заявив Яценюк під час візиту до Брюсселя минулого березня.

Яценюк і всі-всі-всі

Окрім Голови Верховної Ради, в найближчі дні європейські інституції відвідають і інші відомі в Україні політики. Так, у роботі міжпарламентського комітету Україна – ЄС візьме участь голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. А в середу, 27 лютого, до Брюсселя має прибути лідер української опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович.

Під час свого минулого візиту до європейських інституцій Янукович, який тоді був Прем’єр-міністром, зазначав: «Ми також добре розуміємо, що тільки послідовні кроки з боку України і Європейського Союзу наблизять нас у майбутньому до стратегічної мети – вступу України до Європейського Союзу».

У графіку візиту Януковича до Брюсселя значаться поки не підтверджені зустрічі з комісаром Ферреро-Вальднер та Верховним представником Соланою.

Не підтверджено і його переговори з генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схеффером, під час яких Янукович нібито планував попросити, щоб із порядку денного квітневого саміту Північноатлантичного союзу в Бухаресті зняли питання про приєднання Києва до Плану дій для членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG