Доступність посилання

ТОП новини

Львів можуть позбавити права приймати матчі «Євро-2012»?


Галина Терещук Львів, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Бути чи не бути «Євро –2012» у Львові? Це питання стало найбільш обговорюваним останніми днями у самому Львові, Києві та Одесі. Звучать неоднозначні заяви з боку як посадовців, так і експертів щодо проведення футбольного чемпіонату у місті Лева. Обговорювали ситуацію і сьогодні на сесії облради.

УЄФА у своїй офіційній заяві, розміщеній на сайті Європейської футбольної асоціації, спростувала інформацію, що Євро можуть перенести з України в іншу державу і наголосила, що футбольні матчі чемпіонату відбудуться у містах Польщі та України.

Як повідомив Радіо Свобода директор департаменту «Євро-2012» Львівської міськради Олег Засадний, цими днями мер Львова у Лондоні на економічному форумі презентуватиме об’єкти, які мають збудувати до Чемпіонату Європи з футболу. Пан Засадний нічого не знає, що Львів можуть позбавити права приймати матчі чемпіонату. Тоді як представники союзу європейських футбольних асоціацій під час нещодавнього візиту в Одесу припустили, що Одеса зі статусу резервного міста може увійти до списку основних міст проведення матчів.

Олег Засадний: «Це ж не лотерея. Є основні міста і неосновні. Рішення про те, щоб перенести матчі з міста в місто може (ухвалити) лише виконком УЄФА. Виконком відбувся у січні, жодних рішень не було».

Для підготовки Львівщини до «Євро-2012» області потрібно близько 25 мільярдів гривень. Левова частка коштів мала б припасти на інвесторів.Решта – державні гроші. Про це заявив на сесії облради начальник управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик.

Львів не має інвесторів на жоден проект до «Євро –2012»

Однак поки що жоден інвестор не визначений ні на будівництво стадіону, ні на реконструкцію аеропорту та Львівської залізниці, будівництво Євроколії, готелів, доріг і так далі. Усі бізнес-проекти в часі є «затягнені», кажуть експерти.

Австрійська компанія «ALPINE BAU GmbH» до червня має розробити проект будівництва стадіону у Львові.

У коментарі Радіо Свобода голова правління «Кредобанку» Степан Кубів зазначив, що найбільша проблема сьогодні довкола підготовки до чемпіонату у тому, що до нього підходять як до політично-іміджевого проекту для України, а не економічного.

«Головне питання не декларацій сьогодні, а потенційних інвесторів, яка сума і ким буде задіяна і на який проект. Сьогодні я не бачу джерела коштів, яке є гарантоване для втілення проектів», – наголосив Степан Кубів.

На думку фінансиста, який спілкується з численними іноземними інвесторами, Львів може бути позбавлений права на проведення матчів чемпіонату, якщо і далі місцева і центральна влада підходитимуть політично, а не по господарськи до вирішення питань щодо підготовки до чемпіонату 2012 року.
XS
SM
MD
LG