Доступність посилання

ТОП новини

Сумніви навколо іранської ядерної програми


Зиновій Фрис Прага, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Тегеран,очевидно, продовжує розвивати власну ядерну програму. Так, принаймні, заявив представник Великої Британії в Міжнародному агентстві з атомної енергії Саймон Сміт. За його словами, доказом слугують документи, що містять малюнки ядерної боєголовки і обладнання ракет іранського виробництва, які передбачають розміщення в них атомного заряду. Про те, що Іран припинив власну ядерну програму ще 2003 року, мовилося у звіті американських розвідувальних служб. Так розвиває чи не розвиває Іран власну ядерну програму після 2003 року?

Іран -- атомний реактор у провінції Бушехр, 2007 р.
МАГАТЕ вважає, що Тегеран продовжує дослідження у цьому напрямку. Британський представник у Міжнародному агентстві з атомної енергії Саймон Сміт каже, що мова йде не про якісь умовні дослідження, а про конкретні кроки з реконструювання ядерної боєголовки. І документи з різних джерел підтверджують це.

Іранський представник у МАГАТЕ Алі Солтані заявив, що ці документи є фальшивими. А посол Ірану в ООН Мохаммед Хазі навіть уточнив: підробкою документів займається опозиційний рух «Моджахедін Хальк», який свого часу співпрацював з режимом Саддама Хусейна. В Ірані, Сполучених Штатах і країнах Європейського Союзу цю організацію зарахували до списку терористичних.

Підтвердження того, що одним із джерел надання інформації була «Моджахедін Хальк», немає.

Однак з цього приводу висловився Мохаммед Мохаддесін – один із високопосадовців коаліції іранських опозиційних груп під назвою «Народна рада опору Ірану», до якої входить і вже згаданий рух «Моджахедін Хальк». За словами Мохаддесіна, докази, які організація надала МАГАТЕ, підтверджують звинувачення: іранський режим і надалі працює над розвитком ядерної зброї. І навіть прискорив цю роботу.

В інтерв’ю журналістам Мохаммед Мохаддесін сказав: якщо іранський режим каже правду про відсутність програми з розробки ядерної зброї, то нехай відчинить двері інспекторам ООН.

МАГАТЕ пропонує Ірану підписати так званий «Додатковий протокол»

Минулого тижня була оприлюднена доповідь МАГАТЕ, в якій, зокрема, мовилось, що Іран став відкритішим щодо своєї ядерної програми. Однак керівник Агенції Мухаммед Ель-Барадей визнав, що Тегеран все ще недостатньо зробив для того, щоб зняти стурбованість міжнародної спільноти щодо його ядерних амбіцій. Ми маємо переконатися, сказав він, що нинішня діяльність Ірану переслідує виключно мирні цілі. А тому ми просимо Іран підписати так званий «Додатковий протокол», який дасть нам більше повноважень для відвідин тих чи інших місць, для отримання додаткових документів. Це дасть можливість переконатися не лише в тому, що Іран веде задекларовану роботу в мирних цілях, а й не займається незадекларованою діяльністю, заявив Ель-Барадей.

Державний секретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс заявила, що на підставі останньої доповіді МАГАТЕ Вашингтон буде наполягати на нових санкціях проти Тегерана.
XS
SM
MD
LG