Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Медведєв застосував у Сербії «дипломатію швидкого приготування». Україна і Туреччина будують Музей Роксолани. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса багато пише про перший самостійний міжнародний візит Дмитра Медведєва, російського кандидата на президента, чи як його дехто йменує — «без п’яти хвилин президента Росії». Газети вказують на те, що мета візиту Медведєва – засудити в Белграді «незаконне» відокремлення Косова від Сербії – змушує аналітиків сумніватися в «ліберальності» майбутнього російського президента і його здатності йти на зближення із Заходом. Газети чимало пишуть і про невдоволення Москви зближенням України із НАТО, а також про розвиток українсько-турецької співпраці, а також про можливість скасування Анкарою віз для українців.

Хоча візит Медведєва до Белграда, як пише європейське видання «Волл Стріт Джорнел», носив нібито лише економічний характер, все ж це підсилює позиції антизахідних сил у Сербії. Видання також висловлює сумніви аналітиків у «лібералізмі» майбутнього президента Росії, бо своїм приїздом до Сербії і засудженням «незаконності» відокремлення Косова Медведєв прагнув показати, що продовжує курс Путіна, зазначає «Волл Стріт Джорнел». А вже австрійська «Дер Стандарт» вважає, що з купівлею сербської державної нафтової кампанії і підписанням угоди про будівництво сербської частини газогону «Блакитний потік» Росія перетворила Сербію у зону свого впливу в Європі. Згадана австрійська газета також вважає приїзд Медведєва до Сербії брутальною акцією, яка більше подібна на «дипломатію швидкого приготування».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує про досить неочікуване прийняття Путіним запрошення приїхати до Бухареста на початку квітня для участі у саміті НАТО. Російський президент оголосив про це 12 лютого, того ж дня, коли пригрозив Україні, у випадку її вступу до Альянсу, націлити на неї російські ядерні ракети. «Інтернешнел Гералд Трібюн» прогнозує, що в Бухаресті Путін продовжить намагання розколювати НАТО щодо доцільності прийняття в Альянс України і Грузії. Ця ж газета інформує, що зустріч представників Ради НАТО з Путіним відбудеться в останній день саміту, 4 квітня, коли дискусії про розширення блоку і його роль у Афганістані вже завершаться. «Інтернешнел Гералд Трібюн» також критикує примирливу політику НАТО щодо Москви і закликає керівництво Альянсу поставити російському лідерові низку конкретних запитань щодо реальної політики Росії в галузі світової безпеки.

Турецьке видання «Дейлі Ньюс» інформує у вівторок про спільну роботу України і Туреччини щодо спорудження в українському Рогатині, що на Івано-Франківщині, Музею Роксолани, яка була однією із дружин могутнього турецького султана Сулеймана Великого. Про це йшлося, як пише «Дейлі Ньюс», на зустрічі працівників туризму України у турецькому посольстві в Києві, яку організував відділ культури турецького дипломатичного представництва в українській столиці. Газета також інформує, що на цій зустріч йшлося і про можливість скасування Анкарою віз для українців і співпрацю між двома країнами у підготовці до «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG