Доступність посилання

ТОП новини

Клімат майбутньої Європи: холод, посуха, вітер...


Зиновій Фрис Прага 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Брюсселі у вівторок розпочалася четверта конференція з проблем глобальної зміни клімату. Про результати цього заходу ми дізнаємося по його закінченні, а тим часом – про деякі прогнози фахівців: як може з часом виглядати Європа в контексті змін клімату, які вже стали очевидними?

За деякими прогнозами, європейський континент постраждає внаслідок змін клімату чи не найбільше. Середня температура повітря впаде: за 10 років її зниження складе 6 градусів за Фаренґейтом. Опадів буде менше на 30 відсотків, а сила вітру зросте на 15 відсотків.

Найвідчутнішими майбутні зміни будуть на північно-західному узбережжі континенту. Там буде холодно, сухо, а зими стануть суворішими. За кліматом Європа дуже нагадуватиме Сибір.

На півдні континенту зміни погоди не будуть такими різкими. Однак зменшення опадів призведе до зменшення земель, придатних для вирощування різноманітних сільськогосподарських культур. А тому за таких умов не можна виключати нестачу продуктів харчування. Владі нічого не залишатиметься, як протидіяти потокові емігрантів із Скандинавії на південь, до тепліших країн. А з півдня до Європи втікатимуть африканці, рятуючись від безжалісної спеки і посухи.

Малюнки Землі зразка 2100 року лякають

На малюнках британського Гадлі-центру планета Земля зразка 2100 року лякає своєю схожістю з Марсом: вона практично всюди червона – цим кольором позначені високі температури. На детальнішій карті Європа виглядає жовтою, як зів’яле листя. Це посуха. Зате Африка і Сибір посиніли – там розливатимуться ріки.

За іншими футурологічними зображеннями, весь Льодовитий океан буде чистим і нічим не відрізнятиметься від Атлантики чи Тихого океану.

Вода заповнить терени від Арктичного узбережжя Росії і до Північного полюса.

На думку фахівців, зміни в земному кліматі за останні 50 років на 90 відсотків є справою людських рук. Чи готове людство вжити радикальні заходи, щоб принаймні загальмувати украй негативні кліматичні зміни? Втім, песимісти вважають, що ці зміни стали вже незворотніми...
XS
SM
MD
LG