Доступність посилання

ТОП новини

Вуглевидобувна галузь у Німеччині – небезпечні шахти закривають


Німеччина, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Остаточний кінець вуглевидобувної галузі в Німеччині може настати значно швидше, ніж очікувалося. Шахту у федеральній землі Саар уже зупинили. Причина: постійні землетруси, викликані втручанням людини в надра Землі.

Під час останнього землетрусу, який стався минулими вихідними, жителям федеральної землі Саар уже було не до жартів. Сейсмографи зареєстрували підземні поштовхи силою в чотири бали. Низка будівель зазнала серйозних пошкоджень. Постраждалих, на щастя, не було. Особливість землетрусів у Саар, які впродовж останніх семи років відбуваються особливо часто, полягає в тому, що їх викликано активністю людини, а саме – видобутком вугілля.

Уряд федеральної землі Саар розпорядився зупинити до з’ясування обставин землетрусу останню шахту, яка ще працювала в регіоні.

«Ми не можемо більше вимагати, щоб люди мирилися з такою небезпекою», – сказав земельний прем‘єр-міністр, християнський демократ Петер Мюллер. Цього року це вже був 35-й землетрус і найпотужніший за всю історію вуглевидобування в регіоні.

Смертельний для галузі підземний поштовх

Події у федеральній землі Саар трапилися в дуже невдалий час для вуглевидобувної галузі. Компанія Deutsche Steinkohle мала незабаром представити план закриття двох своїх копалень до 2012 року. І цей план зовсім не передбачав закриття шахти «Саар». Лише торік її модернізували, вклавши в сучасне обладнання близько 200 мільйонів євро. Річ у тім, що досі ця копальна вважалася однією з найпродуктивніших у Німеччині.

Однак для глави земельного уряду це не аргумент. «Тепер підприємство має довести, чи справді життю людей ніщо не загрожує. Якщо цього зробити не вдасться, тоді не можна продовжувати видобуток вугілля», – сказав Мюллер. Також соціал-демократи, які досі нічого не хотіли чути про щвидке закриття шахти, тепер почали змінювати свою позицію. Лідер СДПН у федеральній землі Саар Хайко Маас не виключив, що ситуація більше не піддається контролю і тому слід рахуватися із остаточним закриттям небезпечної копальні.

Життя, як на пороховій діжці

Приємна новина для понад 100 тисяч жителів регіону, які щодня мають рахуватися з тим, що в будинку стеля може більше не витримати чергового землетрусу й буквально завалиться їм на голову. Тут постійно відбуваються демонстрації протесту проти подальшого видобутку вугілля. Остання така акція, в якій взяло участь близько тисячі осіб, відбулася цього тижня у містечку Саарвеллінґен після чергових підземних поштовхів. «Нам набридло жити на пороховій діжці, тому шахту слід негайно закрити», – поділився своєю думкою один із учасників акції протесту.

Зі значно меншим оптимізмом дивляться в майбутнє 3600 шахтарів, які працюють у копальні, що опинилися в центрі уваги. У разі закриття шахти вони опиняться без роботи. Компанія Deutsche Steinkohle ще нещодавно заявляла, що шахту можна закрити не раніше 2014 року. Лише в таком разі можна буде гарантувати повноцінні заходи соціального захисту для гірників. Тепер місцева влада намагається терміново розробити план працевлаштування людей, які залишаться без роботи.
XS
SM
MD
LG