Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиційний форум «Україна 2012»


Олекса Семенченко Лондон, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У британській столиці за участі високих українських та британських посадовців, а також представників великих західних фірм та банків відбувся одноденний інвестиційний форум «Україна 2012». Його метою було допомогти Україні впоратися з викликом організації Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Організаторами інвест-форуму стали Європейська Бізнес-Асоціація та Міжпартійна група британського парламенту з проблем України, а приміщення надав Європейський банк реконструкції та розвитку. Сам президент цього банку Жан Лем’єр виступив гостинним господарем, звернувшись до гостей із привітальним словом на самому початку цього заходу у серці світового фінансового центру – Сіті.

Конференцію було розраховано на те, щоб дати поштовх інвестиційним планам щодо чемпіонату. Британські учасники, серед яких був принц Майкл Кентський та міністр з проблем підприємництва Малколм Вікс, вважають, що надання Україні права на проведення «Євро-2012» дало чудову нагоду для нових інвестицій, а також поставило перед країною складне завдання щодо вчасного розвитку необхідної інфраструктури, яка б упоралася з великим припливом команд, уболівальників та просто туристів.

«Це чи не єдина тема, яка на сьогоднішній день єднає всю Україну»

Заступник міністра транспорту та зв’язку України Вадим Гуржос сказав, що немає сумніву в тому, що країна впорається з викликом, який стоїть перед нею. Для цього, зокрема, вже є добрий фундамент у вигляді деяких ключових автошляхів, будівництво яких або вже завершено (як-от магістраль Київ-Одеса), або завершується (як автострада Чоп-Київ, що є проектом ЄБРР і становить ділянку пан-європейського автошляху, який поєднає Київ із Лісабоном).

Вадим Гуржос зазначив: «Із автомобільною, з автодорожньою інфраструктурою все гаразд. Я не вбачаю тут жодних проблем. А інвестиційні проекти, до яких можуть залучатися приватні інвестори, такі як будівництво терміналів на летовищах, готелів, частково, стадіонів, то тут взагалі немає жодних сумнівів.Охочих брати участь у таких проектах дуже багато. Україна сьогодні на підйомі. «Євро-2012» дуже велику увагу приділяють всі: від Президента та Прем’єр-міністра до пересічних громадян. Це чи не єдина тема, яка на сьогоднішній день єднає всю Україну».

На думку українських урядовців, форум був успішним. Упродовж усього дня вони не мали вільної від спілкування з потенційними інвесторами хвилини. На форумі також наголошували, що його метою було не лише підтримати інвестиції у спортивну подію, але й прокласти шлях для сталого і стабільного капіталовкладення до інфраструктури України. Українську делегацію очолював віце-прем’єр Григорій Немиря. Очікували й голову Національної агенції з підготовки Євро-2012 Євгена Червоненка, але він не прибув, як запевнив Вадим Гуржос, з поважної причини.
XS
SM
MD
LG