Доступність посилання

ТОП новини

Медіа-конфлікт в Івано-Франківську


Галина Добош Івано-Франківськ, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міський голова Івано-Франківська звільнив директора комунальної ТРК «Вежа». Заяву проти будь-яких кадрових змін керівництва телерадіокомпанії підписало 23 працівники із 40, 12 із них попереджають про своє звільнення. Проти такого рішення мера виступили фракції «Нашої України» і БЮТ у міській раді. Міський голова називає конфлікт штучним.

За 8 років існування «Вежі», засновником якої є Івано-Франківська міська рада, керівники тут змінювалися сім разів. На цій посаді тричі, зокрема і на початках становлення ТРК, і останнім був Іван Вовк. Свого часу чи не найрейтинговішими серед місцевих телеканалів були «Новини на Вежі». Зараз окремої частоти телеефіру не мають – ліцензію втратили після виборів 2006 року. Три інформаційно-аналітичні програми – «Гаряча трійка», «За і проти», «Дійові особи» випускають в ефір на «3-му каналі». Є ще цілодобове мовлення на FM-хвилі.

«Підстав для звільнення не було»

На думку директора ТРК Івана Вовка, нема жодних підстав для його звільнення. До цього не було зауважень і претензій до роботи «Вежі» ні з боку депутатів міськради, ні з боку мера. Міський голова Віктор Анушкевичус висловив недовіру керівнику. Іван Вовк написав заяву про звільнення, та потім її відкликав. Хоча, за його словами, це мотивується не бажанням обіймати цю посаду, а побоюванням, чи після заяви колективу не втратять роботу ті, хто її підписав.

Проти одноосібного рішення мера виступили депутати фракцій «Наша Україна» і БЮТ – вони у міській раді найчисленніші. Член фракції Партії регіонів, редактор газети «Прикарпатська правда» Богдан Федьків вважає, що ніхто не має права диктувати, як і що говорити журналістам.

Богдан Федьків: «Це не нормально, коли керівництво міста, міський голова вирішує за громаду, за раду міську, кому очолювати телебачення, хто там буде працювати і яку політику вести. Я вважаю, що це телебачення існує на грошах платників податків і люди мають право знати різні точки зору, в тому числі і депутатів. Я представляю Партію регіонів і не можу сказати, що не мав доступу на телебачення «Вежа».

Мер каже, що в редакційну політику ніколи не втручався і втручатися не буде

«Цей конфлікт створений штучно», – так вважає міський голова. За його словами, спершу була заява директора ТРК про звільнення за власним бажанням, потім змінена на формулювання «за згодою сторін». Віктор Анушкевичус не погоджується, що у роботі «Вежі» нема проблем. Найгостріша: загроза втрати ліцензії з радіомовлення, є приписи Нацради з питань радіомовлення і телебачення. Хотів би бачити директором «Вежі» свого теперішнього прес-секретаря Ірину Макацарію, яка свого часу працювала тут тележурналісткою. Шкода було б втратити муніципальне радіо, наголошує він. Минулого року з міського бюджету на ТРК «Вежа» було виділено близько 700 тисяч гривень. За словами мера, в редакційну ж політику він ніколи не втручався і втручатися не буде.

Віктор Анушкевичус: «Несподівано ту ситуацію зі звільненням використали для того, щоб роздути і зробити з цього конфлікт, тому що апріорі конфлікту немає. Жодного разу я не ставився з неповагою до журналістів, нікому із журналістів я ніколи не говорив, що писати, як писати і що казати. Єдине, до чого я завжди закликав: бути об’єктивними».

Юридично порушень при цьому медіа-конфлікті ніби нема – Івана Вовка на посаді директора телерадіокомпанії сесія не затверджувала, він в.о. Сама ж міська рада через політичне протистояння вже більше півроку недієздатна. Сесії зриваються і переносяться, останнє засідання міськвиконкому теж було заблоковане. Не вирішуються куди більш важливі для громади питання, так каже дехто, ніж оголошення конкурсу на посаду керівника комунальної ТРК і його затвердження сесією. Хоча «неважливість» ЗМІ – поняття дуже спірне, та ще й коли між виборами все менші проміжки часу.

На цьому тижні очікується приїзд до Івано-Франківська першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, народного депутата України Андрія Шевченка.
XS
SM
MD
LG