Доступність посилання

ТОП новини

В Туркменистані «демонтують» культ Туркменбаші, щоб звільнити місце для нового?


Василь Зілгалов Прага, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж майже двох десятиліть Туркменистан перетворився у своєрідний особистий портретний альбом і сад скульптур президента Сапармурата Ніязова та його родини. Тепер, більше як через рік після смерті цього одного з найбільш авторитарних лідерів 20 століття, в Туркменистані розпочали процес демонтажу культу «батька всіх туркменів» «Туркменбаші». Але чи не проглядається за цією «детуркменбашізацією» створення нового індивідуального культу нинішнього президента туркменів – Ґурбанґули Бердимухаммедова?

Позолочена статуя Туркменбаші у Ашхабаді, 2006 р.
Своєрідною аксіомою може бути твердження про те, що чим авторитарніший президент країни, тим більше його портретів і скульптур прикрашають будови, вулиці, парки, площі всієї підвладної йому держави.

Зображення Туркменбаші були встановлені де тільки можна – починаючи з найвищої будови Ашгабату «Арки Нейтралітету» з величезною позолоченою скульптурою «батька всіх туркменів» і завершуючи сотнями тисяч портретів на стінах приватних будинків, на національних грошах, на пляшках з горілкою, на харчах. Сам диктатор полюбляв скромно казати щось на кшталт «я цього не бажаю, але люди хочуть, щоб було так».

Розпорядження про демонтаж культу Ніязова

Нещодавно новий глава Туркменистану Президент Бердимухаммедов видав розпорядження про демонтаж культу Спармурата Ніязова в його країні. І більшість портретів Туркменбаші на сьогодні вже зникла.

Відомий письменник-дисидент із Ашгабата Рахім Есенов зауважив: «Я вже не бачу портретів Ніязова.У лікарні, куди я зазвичай їжджу, його портрети займали всі стіни. Сьогодні вони зникли. Однак скульптури і бюсти його ви ще можете бачити на вулицях».

Окрім бюстів Туркменбаші, сьогодні ще видніються в різних місцевостях скульптури його матері Ґурбансолтан-едже.

Портретами Бердимухаммедова вже замінюють ніязовські повсюдно

Анонімне джерело у туркменській владі повідомило Радіо Свобода, що розпорядився про демонтаж культу Ніязова новий Президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухаммедов. Він же нібито наказав, що його портрети мають замінити попередника лише в державних установах.

Але, як повідомляють кореспонденти Радіо Свобода з цієї країни, численні портрети Бердимухаммедова замінюють ніязовські повсюдно в столиці та на місцях.Учителі кажуть про розпорядження Міністерства освіти замінити в школах портрети Ніязова на Бердимухаммедова. А на телебаченні нинішнього президента йменують не інакше, як «великим лідером», газети щодня співають хвалу чеснотам керівника країни.

Один із місцевих опальних активістів Байрам Шихмурадов з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Персону Бердимухаммедова вони також починають вихваляти так само улесливо, як і Туркменбаші. Це просто негарно виглядає. І мені хотілося б сподіватися на те, що президент припинить це. І не дозволить ситуації зайти так далеко, як це було за Ніязова. І враховуючи ті перспективи, які вимальовуються у стосунках Туркменистану зі США, Китаєм, Росією, ця дурість із дифірамбами, портретами і відкритими листами Президентові – все це буде заважати, у першу чергу, йому самому, його ж діяльності».

До цього можна лише додати східне прислів’я: «Не піднось себе на високий постамент, бо не лишень тобі, але й твоїм зображенням буде боляче звідти падати».
XS
SM
MD
LG