Доступність посилання

ТОП новини

Які ж результати сесії міжпарламентського Комітету «Україна-ЄС», що відбулася в Брюсселі?


Віталій Єреміца У середу завершилася дводенна сесії міжпарламентського Комітету «Україна-ЄС». На ранковому засіданні з доповіддю виступив лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович. Він прибув до Брюсселя в надії зустрітися з Генсеком НАТО і переконати його в тому, що Україна не готова до вступу до альянсу. Загалом, в перебігу сесії були порушені найактуальніші проблеми взаємин двох сторін.

Брюссель, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У середу завершилася дводенна сесії міжпарламентського Комітету «Україна-ЄС». На ранковому засіданні з доповіддю виступив лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович. Він прибув до Брюсселя в надії зустрітися з Генсеком НАТО і переконати його в тому, що Україна не готова до вступу до альянсу. Загалом, в перебігу сесії були порушені найактуальніші проблеми взаємин двох сторін.

Політики упродовж двох днів обговорювали політичні та економічні аспекти розвитку двосторонніх відносин між Україною та Євросоюзом. Говорилося і про спрощений візовий режим, про боротьбу з корупцією, про визнання Голодомору 1932-33 років.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час дводенного робочого візиту до Брюсселя, зустрічаючись з європейськими високопосадовцями, велику увагу приділив співпраці в енергетичній сфері. «Україна має навести лад у своїх енергоресурсах», – такий головний підсумок зустрічей Яценюка.

Співголова міжпарламентського комітету з боку ЄС Адріан Северин закликав українських політиків до пошуку консенсусу у внутрішніх політичних конфліктах. Він додав, що в Україні тісно пов’язані бізнес та політика і що такі явища мають зникнути.

Янукович: «Моя зустріч з Генсеком НАТО до саміту в Бухаресті обов’язково відбудеться»

Віктор Янукович у виступі перед членами міжпарламентського комітету зазначив, що європейська інтеграція є тим питанням, яке об’єднує українців. Він додав: якщо в угоді, яку мають підписати сторони, буде відсутня європейська перспектива для України, то така угода не матиме сенсу.

Інтрига візиту Януковича до Брюсселя полягала в його бажанні зустрітися з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером. Очікувалося, що під час цієї зустрічі лідер української опозиції зробить спробу переконати альянс у тому, щоб на Бухарестському саміті зняли з розгляду питання приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО. Проте в порядку денному керівника Альянсу місця для зустрічі з Януковичем не знайшлося.

Із цього приводу Віктор Янукович сказав журналістам: «Буде чи не буде ця зустріч саме сьогодні, я вважаю це не є важливим. Ми перебуваємо в діалозі. На мій погляд, ця зустріч відбудеться обов’язково до саміту в Бухаресті. Якщо ж не відбудеться, то я буду розцінювати це так: НАТО не готове сьогодні дати конкретну відповідь на нашого листа, з яким ми звернулися до штаб-квартири. Це перше. Друге: можливо, є очікування того, яке рішення буде ухвалене в Україні у Верховній Раді під час розгляду цього питання..».

Саме непорозуміння між українськими парламентарями щодо членства України в НАТО було офіційною причиною блокування роботи Верховної Ради з боку Партії регіонів і комуністів.
XS
SM
MD
LG