Доступність посилання

ТОП новини

Онкохворі Інституту раку можуть залишитись без ліків


Леся Бакалець Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Інститут раку ризикує залишитися без ліків, комунальних послуг та заробітної плати – гроші установі нема звідки брати. Причина бюрократична: від початку року Інститут підпорядковується вже не Академії медичних наук, а Міністерству охорони здоров’я (МОЗ). А система фінансування залишилася старою. Крайніми виявилися хворі.

На будівлі Інституту раку поки ще висить стара табличка із написом: Інститут онкології Академії медичних наук України. Однак уже майже готова уся нова документація. Відкритим залишається тільки питання, де брати гроші. Адже закон про державний бюджет був підписаний раніше, ніж постанова про передачу Інституту в підпорядкування МОЗу. Через це кошти для Інституту раку пішли за старим маршрутом – до Академії медичних наук.

Тепер для передачі фінансування фактично не вистачає лише підпису президента Академії медичних наук. Директор Національного інституту раку Ігор Щепотін каже, цей підпис мав стояти вже давно:«Держава заклала гроші на фінансування інституту. То немає значення, в якому підпорядкування він є, ми не отримали фінансування від Возіанова, ми вже отримали фінансування від держави. І ми не просимо, ми вимагаємо, щоб нам віддали ті гроші, які належать нам»

«Операційний зал практично зупиняється»

Та й лікарі з Інституту також б’ють на сполох – закінчуються не те що спеціалізовані ліки, а й звичайні. Завідувач відділення дитячої онкології Сергій Павлик каже, так Інститут може зупинити свою роботу взагалі.

«Закінчуються засоби для наркозу, наркотичні знеболювальні. Для нас це дуже важлива проблема, тому що операційний зал практично зупиняється. В онкології призупинення роботи операційного відділення – це практично повне зупинення лікувального процесу», – наголошує Сергій Павлик.

В Академії медичних наук інша думка. Віце-президент Юрій Зозуля переконує,що Інститут раку піднімає паніку безпідставно: «Ну чого ж він залишиться без ліків? То казали, що Інститут уже без ліків, у той час, як це неправда. Гроші повністю перераховані».

Щоправда, Юрій Зозуля уточнює: перерахували за лютий. А повністю фінансування Академія наук поки що передати не може. Юрій Зозуля пояснює, що на засіданні комітету Верховної Ради з питань науки і освіти 19 лютого поставили під сумнів доцільність передачі Інституту до Міністерства охорони здоров’я. І тепер президент Академії наук Олександр Возіанов та міністр охорони здоров’я Василь Князевич мають ще раз обговорити ситуацію. Тільки тоді вирішиться проблема фінансування. Але ж хворі не можуть чекати!

Що робити хворим?

Пані Леся із 4-річним сином вже шукає нову лікарню: «Ми кияни, і тому можемо звернутись, якщо нас приймуть, до Київського міського онкоцентру, якщо у них будуть ліки. От плануємо поїхати та переговорити із завідувачкою».

В Інституті зараз понад 560 важкохворих, із них 40 дітей. З наступного тижня всі вони змушені будуть купувати ліки власним коштом. А це близько двох тисяч гривень на день.
XS
SM
MD
LG