Доступність посилання

ТОП новини

Польський уряд хоче пристосувати систему охорони здоров’я до європейських стандартів


Єва Поштар Варшава, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Усі в Польщі згодні з тим, що слід негайно реформувати державну систему охорони здоров’я. Упродовж останніх 19 років, коли проводились перетворення в країні, ця галузь не зазнала серйозних змін. Створили лише напівринкову структуру за участю родинних лікарів. Лікарнями та поліклініками займається не міністерство, а місцева влада та медичні навчальні заклади. Однак гроші для лікарень надалі виділяють із державного бюджету.Тож як у Польщі збираються реформувати систему охорони здоров’я?

Криза системи охорони здоров’я виникла в Польщі з кількох причин. По-перше, нестача робочих рук у лікарнях. Проблема посилилася, коли набрали чинності європейські закони про обмеження робочого часу лікарів. Негативно вплинули на ситуацію страйки персоналу більшості лікарень: тоді медикам збільшили зарплату. І це при тому, що в державному бюджеті на ці цілі грошей не виділили. На думку фахівців, все це може призвести до масового банкрутства лікарень. Ось чому уряд змушений шукати додаткові, як правило, небюджетні кошти.

Владна партія «Громадянська Платформа» подала на розгляд парламентові законопроекти, які мають на меті врятувати від колапсу систему охорони здоров’я.

Заступник голови парламентського комітету у справах здоров’я Дам’ян Рачковський пояснив: «Справа, в основному, стосується закону про додаткове медичне забезпечення громадян. Це нове для Польщі. Користуючись таким добровільним медичним полісом, кожен поляк матиме можливість додатково платити за певні медичні послуги. Йдеться про ті медичні процедури, що не будуть зараховані до державного списку безплатних послуг».

Ставка на небюджетні кошти

Зараз експерти міністерства здоров’я створюють два списки медичних послуг. На одному цілком безкоштовні послуги, які громадянам оплачує держава. На другому – послуги, оплачувані з грошей додаткового медичного забезпечення громадян. Ось тут і є джерело небюджетних коштів, вважає депутат Рачковський.

Уряд задля порятунку лікарень не хоче підвищувати ставки обов’язкових медичних податків.

Депутат Дам’ян Рачковський вказує на переваги, які матимуть лікарні від пропонованих урядом законопроектів: «Існує можливість, що за комерційного пацієнта почнуть боротись не лише приватні, а й державні лікарні. Державна лікарня за гроші пацієнта, якщо він цього захоче, проводитиме, наприклад, пластичну операцію носа. Людина може мати таке бажання. Таким чином лікарня, крім медичних послуг, за які платитиме держава, матиме ще додаткове джерело прибутків».

Депутат Рачковський визнає, що у законопроектах є слабке місце.Медичний вільний ринок спрацює лише у великих містах. А в містах, де лише одна лікарня, важко уявити собі конкуренцію на медичному ринку, вважає депутат.
XS
SM
MD
LG