Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровським держслужбовцям розповідатимуть про НАТО


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині державних службовців посадять за парти, щоб розповідати їм про НАТО. Це ініціатива обласної влади. Раз на місяць чиновників збиратимуть на лекції, які мають конкретизувати їхні знання та уявлення про Північноатлантичний альянс. А втім, слухати з примусу лекції згодні далеко не всі.

Прагнення жити у мирі з усіма країнами та урядами, захист свободи, спільної спадщини народів та цивілізації, демократія, свобода особистості і верховенство права… Про ці основні принципи діяльності НАТО викладачі місцевих вишів мають розповідати держслужбовцям. Відвідування лекцій стане обов’язковим для керівної ланки: головних фахівців, начальників управлінь та їхніх заступників. Організатори курсу вважають, що формування об’єктивної громадської думки щодо ймовірного членства країни в альянсі має розпочинатися саме з чиновників.

Заняття ще тільки збираються проводити, а от охочих ходити на них, як виглядає, буде небагато. Заступник міського голови Дніпропетровська Олександр Дорошенко впевнений: примусити його відвідувати такі лекції ніхто не зможе: кому-кому, а йому вони не потрібні.

«Мені не треба розказувати, у мене три вищі освіти. Я заслужений вчитель України. Я думаю, що я володію ситуацією. І я можу, як просить депутат Шкіль, розшифрувати, що таке НАТО. Це Північноатлантичний оборонний союз», – зазначив Олександр Дорошенко.

Конкретних знань про Альянс багатьом бракує

Розшифрувати англомовну абревіатуру «НАТО» можуть і інші дніпропетровські високопосадовці та депутати. А втім, конкретних знань про Альянс багатьом усе ж бракує. Найстаріший депутат міської ради Анатолій Немикін сам за фахом історик. Каже, лекції про НАТО могли б бути корисними. От тільки за однієї умови.

Анатолій Немикін: «Дивлячись, в якій площині цю інформацію будуть подавати. Чи вона буде об’єктивною, чи однобокою. Що таке НАТО? Це військово-політичний блок, який, я вважаю, наробив бід. А вони зараз почнуть розповідати про нього як тільки про благо. Певний рівень поінформованості потрібен, але він має бути об’єктивним і різнобічним».

А втім, дніпропетровські історики та політологи, які мають досвід навчання державних службовців, наполягають: курс лекцій про Північноатлантичний альянс українським посадовцям, принаймні на місцях, не завадить.

Чи буде «лікнеп» ефективним?

Заступник директора регіонального інституту держуправління Олександр Рудик у рамках курсу політології вже проводив з посадовцями, котрі навчаються у виші, заняття на теми НАТО. Його висновок невтішний: представники влади як із дрібних селищ, так і з великих міст «плавають» у темі.

«Є окремі, досить добре поінформовані службовці, які свого часу пройшли семінари, чи то в Києві, чи в себе. Звичайно, інформувати треба, і ми це робимо. Однак у цілому, така моя оцінка, рівень знань нижче середнього», – зауважив Олександр Рудик.

Курс лекцій щодо НАТО в майбутньому планують поширити на депутатів місцевих рад усіх рівнів, а також вчителів. Відкритими лишаються питання: коли саме з ними проводитимуть той «лікнеп» і чи буде він ефективним? Півтора року тому держслужбовців області вже садили за парти, щоб навчити українській мові. Попри те, що ті заняття проводили в робочий час, ходило на них небагато слухачів. Та й ті в основному не з керівного складу.
XS
SM
MD
LG