Доступність посилання

ТОП новини

Монако також готове боротися з податковими грішниками


Німеччина, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині триває скандал навколо податкових грішників, які ховали в Ліхтенштейні свої доходи від фінансового відомства. Ця тема стала й однією з головних під час зустрічі в Берліні канцлера Анґели Меркель із князем Монако Альбертом Другим.

У розмові з німецьким канцлером князь Монако Альберт Другий пообіцяв посилити співпрацю між податковими відомствами обох країн і покращити інформаційний обмін у питанні боротьби з ухиленням від сплати податків, корупції та відмивання грошей. Князь вказав також на те, що в останні роки його країна намагається привести своє законодавство у відповідність до вимог Організації з економічної співпраці і розвитку в Європі. Монако разом із Ліхтенштейном і Андоррою досі належать до «чорного списку» цієї організації через непрозорість їхніх банківських систем.

Намагання князя відполірувати імідж своєї держави не були марними. Офіційний речник німецького уряду Томас Штеґ навіть дозволив собі заявити, що «Монако – це не Ліхтенштейн», що в Берліні відчувають реальну готовність цього князівства включитися в дискусію навколо питання про податкові оази. Кілька днів тому німецький міністр фінансів Пеер Штайнбрюк заявив, що Берлін у разі потреби готовий в односторонньому порядку боротися з податковими оазами, ускладнюючи, наприклад, двосторонні фінансові операції з країнами, які зволікають у боротьбі з податковими грішниками.

Із Сінгапуром складніше

Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штаймаєр порушив тему податкових грішників і під час свого перебування в Сінгапурі. Однак тут особливого успіху, судячи з усього, досягти не вдалося.

Штайнмаєр повідомив, що ЄС вже давно веде із Сінгапуром та іншими країнами АСЕАН переговори про підвищення прозорості над фінансовими потоками. Німецький міністр був змушений визнати, що якогось конкретного результату поки що досягнуто не було.

Правоохоронці провели вже близько 150 обшуків

У самій Німеччині прокуратура міста Бохум повідомляє про перші успіхи в боротьбі з податковими грішниками, що ховали свої доходи на банківських рахунках у Ліхтенштейні. Згідно з офіційними даними, йдеться про 200 мільйонів євро.

За останній тиждень правоохоронці провели вже близько 150 обшуків житла й офісів у Німеччині – передусім у Мюнхені, Штутгарті, Франкфурті-на-Майні. За інформацією поліції, понад 90 підозрюваних визнали свою вину і тепер мають повернути державі податків на суму близько 30 мільйонів.
XS
SM
MD
LG