Доступність посилання

ТОП новини

Угорські політики домовились між собою щодо будівництва газогонів


Василь Плоскіна Угорщина, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Москві у присутності президента Росії Володимира Путіна та прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня підписано міжурядову російсько-угорську угоду щодо будівництва угорської ділянки газопроводу «Південний потік». За півтори години до відльоту угорського прем’єра в Москву представники п’ятьох парламентських партій Угорщини зранку вже прибули до міністерства фінансів Угорщини, щоб почути звіт про заплановану оборудку, проти якої рішуче виступають праві опозиційні партії. Несхвально до цього проекту також ставляться й деякі офіційні представники в адміністрації президента США.

Термінова нарада керівників парламентських фракцій у кабінеті керівника міністерства фінансів – явище для угорських політиків майже виняткове. Річ у тому, що напередодні не дуже афішованого візиту глави угорського уряду до Москви урядова опозиція зажадала негайного скликання парламенту у справі запроектованого будівництва газопроводу «Південний потік» територією Угорщини. Це сталося одразу після зустрічі першого віце-прем’єра уряду Росії Дмитра Медвєдєва з главою угорського кабміну Ференцем Дюрчанем у Будапешті кількома днями раніше. Угорські праві переконані, що домовленості з росіянами йдуть на шкоду енергетичній безпеці країни. Подібної думки дотримуються й американські урядові експерти.

Подробиці угоди не розголошуватимуть 10 років

До чого ж дорадилися нині парламентарі в кабінеті міністра фінансів Угорщини Яноша Вереша, який водночас є і заступником глави уряду?

Гостей ознайомили зі змістом угорсько-російської угоди, подробиці якої не розголошуватимуться принаймні до 2018 року. Оскільки відкласти підписання домовленостей у Москві не випадає, депутати парламенту з одного боку і чільні представники уряду країни з іншого, уклали політичний компроміс, який накладає на угорський кабмін конкретні зобов’язання. Це означає, що Угорщина зобов’язується в подальші роки брати участь у розбудові не лише «Південного потоку», а й газопроводу «Набукко».

Депутат від фракції соціалістів Тібор Ковач, говорячи про сьогоднішню зустріч в уряді, зауважив: «Щодо змісту цього договору, треба сказати, що ні в кого з присутніх не виникло жодних побоювань, які могли б перешкодити підписанню цієї угоди в Москві».

Керівник парламентської фракції від консервативної партії Угорський демократичний форум Карой Герені вважає, що майбутнє будівництво газопроводу росіянами через Угорщину служить інтересам країни. «Це є рамкова угода, і на її основі нашим інтересам не буде завдано шкоди», – зазначив Карой Герені.

Так «Південному потоку, але тільки поряд із «Набукко»

Політики водночас домовилися про те, що спільно будуть проводити лінію в переговорах з виконавчою владою щодо того, щоб вона дала чіткі гарантії і на втілення проекту у випадку газогону «Набукко», альтернативному планам російського монополіста «Газпрому».

Керівник фракції християнських демократів Жолт Сем''єн заявив: «Схоже на те, що у нас з’явився компроміс у цьому питанні, який зобов’язує усі п’ять парламентських партій відстоювати точку зору і щодо будівництва «Набукко».

Єдиними, хто висунув до уряду жорсткі умови, залишаються молоді демократи (права партія ФІДЕС). Щоправда, міністр фінансів Угорщини Янош Вереш відмовився оприлюднити їх. Натомість він сказав, що у проекті росіян, який оцінюється у 700 мільйонів євро, власна частка угорців є набагато меншою, тому це, безумовно, вигідна оборудка.

Янош Вереш: «У кінцевому підрахунку наша частка дорівнюватиме 10 мільярдам форинтів (менше, ніж 50 мільйонів американських доларів). Решту можна фінансувати за допомогою кредитів».

Неафішовані вихиляси виконавчої влади в енергетичному питанні то в один бік, то в інший стосовно виборця засудив керівник фракції ФІДЕС Тібор Наврачич.

«Оцінюючи зі свого боку жест пана міністра фінансів, який ознайомив мене зі змістом договору, скажу, що це є образливо для решти десяти мільйонів громадян країни, яких він аж ніяк не поінформував про цю угоду», – наголосив Тібор Наврачич.
XS
SM
MD
LG