Доступність посилання

ТОП новини

Президент пише листи Кабінетові Міністрів


Тетяна Ярмощук Київ, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент взявся за епістолярний жанр і вкотре написав гнівного листа Кабінетові Міністрів. Цього разу Віктор Ющенко звинуватив уряд у відстороненні від вирішення проблем, які слід враховувати у змінах до держбюджету-2008.

Президент вважає, що потрібно збільшити видатки для Міноборони, висловлює занепокоєння будівництвом доріг до «Євро-2012» та згадує про необхідність забезпечення балансу фінансових потоків «Нафтогазу». Про це він написав у черговому листі урядові.

Писати подібні листи не входить до компетенції голови держави, переконаний представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін.

«Президент не знає, чим йому займатися. Гуманітарні проблеми нібито вирішені, реперні точки з приводу якихось музеїв розставлені, тепер треба робити щось, щоб підтримувати Президента, як політичну фігуру. Тільки Верховна Рада може написати Кабінетові Міністрів якусь свою постанову, де вона імперативно доручає зробити ту чи іншу дію. Президент України може тільки радити, а аж ніяк не викликати Прем’єр-міністра на своєрідну ковдру», – заявив Терьохін.

Щоб вирішити якісь розбіжності з урядом, зовсім не обов’язково робити це публічно, зазначає нунсівець Олесь Доній.

«Не повинен Президент слати урядові телеграми. Для цього достатньо звичайного дзвоника, якщо є якісь внутрішні розбіжності для того, щоб можна було з’ясувати ситуацію і прийти до якогось спільного знаменника. Телеграми, листи – це є дія напоказ. Тобто, йдеться не про прозорість процесу, а про показовість. У даному випадку можна сказати, що йдеться про показову порку. Таке враження, що або спеціально готується ґрунт для відставки уряду, або шляхом показових дій намагаються змусити Юлію Тимошенко до якихось обіцянок», – вважає Доній.

Боротьба за лідерство шкодить обом сторонам

На думку політолога Олександра Палія, публічність, з якою направляють ці листи, шкодить і урядові, і Президентові.

«Така форма взаємодії демонструє, що всередині влади існують суттєві розбіжності з багатьох питань, і шкодить авторитетові не тільки Прем’єр-міністра, але і Президента, оскільки демонструє, що він не може контролювати процеси у країні», – каже Палій.

Група нашоукраїнців, які минулого тижня вийшли із лав Народного Союзу «Нашої України», звинуватила колишніх однопартійців у надмірній симпатії до Юлії Тимошенко.

Деякі ж оглядачі зазначили, що це безпосередньо пов’язано із наближенням президентських виборів.

Саме боротьбою за лідерство оглядачі пояснюють і перманенті листи Президента урядові та систематичні закиди на його адресу.
XS
SM
MD
LG