Доступність посилання

ТОП новини

Права українців порушують на кожному кроці


Галина Терещук Львів, 29 лютого 2008 ( RadioSvoboda.Ua ) – Сьогодні у Львові розпочинається міжнародний фестиваль «Дні документального кіно про права людини». Львів’яни побачать кращі фільми-призери. Фестиваль заснований у 2003 році і прийнятий до міжнародної мережі фестивалів про права людини. Серед авторів немає львів’ян, але, за словами самих мешканців Львова, їхні права часто порушуються.

Упродовж 5 днів львів’яни переглянуть 11 документальних стрічок про найактуальніші проблеми сучасного життя, зокрема, де порушуються права людини. Стрічки відзняті як професіоналами, так і аматорами. Для прикладу, один із фільмів розповідає про порушення прав в’язнів і життя в колонії. А вже інший фільм «20 років після Чорнобиля» звертає увагу на те, що, незважаючи на чималий проміжок часу від аварії, проблем залишилось чимало.

На думку доцента Руслана Тополевського, сьогодні в Україні найчастіше порушуються права людини у судах і в правоохоронних органах. Українці не почуваються захищеними. А більшість львів’ян справді мало що знають про свої права.

Кілька мешканців Львова у розмові з Радіо Свобода зазначили:

– Права порушуються скрізь, і нині даішники зупиняють, забирають права, і бензин на заправках заливають поганий і до того ж не доливають.

– І в медицині без грошей нікуди. Словом скрізь порушуються права.

– Я не знаю, які права порушуються.

– Нам не виплачують 2 місяці стипендію, а обіцяли.

– Вважаю, що найбільше порушують права в медицині, багато людей, як і мій хресний, померли через лікарів.


Правоохоронці і судді не захищають справедливість

Руслан Тополевський розповів, що нині уже увійшло у практику, коли обшуки у помешканнях проводяться без санкції суду.

«Це означає, що у нас правоохоронна і судова системи не забезпечують захисту і охорону громадянина. Отримати інформацію від органів державної влади дуже важко. Ми могли пересвідчитись у цьому, подаючи різні запити», – зауважив Руслан Тополевський.

Фестивалем документальних фільмів його організатори Представництво ООН в Україні і Центр сучасних технологій хочуть привернути увагу до прав людини. Адже якщо людина їх знає, то може й відстоювати.
XS
SM
MD
LG