Доступність посилання

ТОП новини

Газ і гангстери. У Росії бояться низької явки виборців. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання продовжують публікувати низку матеріалів про проблеми політичного і економічного співробітництва між Росією і Заходом та наростання між ними взаємного недовір’я, яке межує з новою «холодною війною». Насамперед, західні спостерігачі пишуть про високу ймовірність участі в організації транзиту російського газу до Європи через територію України російських злочинних груп та можливий зв’язок із останніми кремлівських чиновників. Преса Європи також прогнозує низьку явку виборців на вибори президента Росії 2 березня і говорить про тиск російської влади на електорат.

Британське видання «Нью Стейтсмен» вважає, що ключем до нових стосунків між Європою і Росією є енергоносії. І далі цей часопис наголошує, що енергоносії є «головною зброєю, яку вибрала Москва для реалізації свого плану із завоювання гегемонії в Європі». «Нью Стейтсмен» також вважає, що Європа має вміло використати цю взаємну енергетичну залежність з Росією, щоб «обом сторонам було вигідно». Британське видання не забуває вказувати на небезпеку того, що в експорті російського газу сьогодні досить серйозно задіяні російські кримінальні структури.

«Невидима присутність на околицях газової галузі таких людей, як Семен Могилевич (він же Сергій Шнейдер), посилює враження, що «Газпром» і Путін грають з російськими енергоресурсами у безвідповідальні ігри», – пише «Нью Стейтсмен». Видання вважає, що такий союз погано прогнозований і небезпечний для Європи. Лондонський часопис також міркує, що «арешт Могилевича, який розчистив шлях для газової оборудки Москви з Україною, дозволяє вести мову про прагматизм російської сторони, що часто не враховують у Великій Британії». І далі «Нью Стейтсмен» наголошує: «У багатьох аспектах ця історія з Семеном Могилевичем має набагато серйозніше значення, аніж випадок із Андрієм Луговим».

Впливова «Файненшел Таймс» прогнозує низьку явку російського електорату на вибори президента країни, перший і, мабуть, єдиний тур яких відбудеться 2 березня. Газета зауважує, що причиною такої пасивності виборців є наперед визначена перспектива «безальтернативності вибору російських громадян». Влада у Москві боїться низької явки і здійснює сильний адміністративний тиск на електорат, включно зі всілякими заохоченнями для голосуванням за місцем роботи, де можна контролювати процес волевиявлення своїх громадян.

Ще одна британська газета «Дейлі Телеґраф» гордо пише про те, що Лондон є музейною столицею світу. Це видання наголошує: у переліку 40 найбільш відвідуваних музеїв світу сім розташовані в Лондоні. Це більше, аніж у будь-якому іншому місті на Землі, зауважує «Дейлі Телеґраф». Газета публікує першу десятку музеїв світу, у якій перші два місця займають паризькі – Лувр і Центр Помпіду, а на третій і четвертій сходинці – лондонські Тейт Модерн і Британський музей. У цю десятку також входить і британська Національна галерея.

XS
SM
MD
LG