Доступність посилання

ТОП новини

Платне навчання: чи існує межа в оплаті? Це з’ясовують студенти у Рівному


Валентина Одарченко Рівне, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Плоди інфляції і дорожнечі одними з перших пожинають студенти – «платники»,точніше, їхні батьки, котрі платять гроші за своїх дітей. Як це відбувається у Національному університеті Водного господарства і природокористування, спробувало з’ясувати Радіо Свобода.

Вони називають себе «нелегалами», бо від початку семестру навчаються без будь-яких офіційних підстав. Це студенти-платники, майбутні архітектори, котрі вже здобули кваліфікацію бакалавра. Упродовж чотирьох років вони щорічно сплачували за навчання однакову суму – 3 тисячі 400 гривень. Сім з половиною тисяч гривень за здобуття кваліфікації фахівця – такою була узгоджена з університетом сума.

Угоди, щоправда без жодної печатки й підпису з боку університету, студенти підписали, і після канікул прийшли на пари. Однак за кілька тижнів керівництво вишу запропонувало їм змінити один пункт, а саме — суму оплати. Вона тепер становить 13 тисяч 600 гривень.

Ректор університету Василь Гурін каже, що зміни продиктовані підвищенням зарплати викладачам, комунальних тарифів та збільшенням інших витрат. А для бакалаврів ця сума посильна, вважає ректор.

«Бакалавр уже може працювати, заробляти гроші і навчатися далі на платній формі, бо собівартість навчання вища…», – зазначає Василь Гурін.

Однак студенти вважають запропоновану суму непомірно високою і необґрунтованою:

– Викладачам підвищили заробітну плату на 100-200 гривень – тобто, не в два рази…

– А я б хотів, щоб мені показали розрахунки, що ця сума обґрунтована. Якщо все правильно – я заплачу 13 тисяч…


Пригрозили відрахуванням з університету

З’ясувати, чи є підвищення об’єктивним, спробували представники громадянської мережі «Опора», до якої звернулися студенти. Однак, як повідомив представник цієї організації Андрій Токарський, у ректораті пояснили, що на те є відповідні контролюючі органи і документів не пред’явили.

Хоча показали наказ Міносвіти, де вищезазначена сума затверджена. І пояснили: в інших університетах спеціальність «будівництво й архітектура» оцінюється ще дорожче, зважаючи на заробітки архітекторів.

Згідно з чинним законодавством, оплата навчання «платників» проводиться за попередньою згодою і не може змінюватись упродовж усього курсу навчання. Тому усі наслідки інфляційних процесів лягають тягарем на плечі тих, хто не бажає зупинитися на освітньому рівні бакалавра. Однак законом передбачено, що вартість навчання студента-«платника» у державних закладах не повинна перевищувати собівартості. Саме підтвердження собівартості свого навчання і чекають студенти, яким повідомили: не заплатите запропонованої суми – за десять днів будете відраховані.
XS
SM
MD
LG