Доступність посилання

ТОП новини

Сіверськодонецький з’їзд хоче захистити російську мову від «насильницької українізації»


З’їзд пропонує підготувати й поширювати серед населення «Білу книгу насильницької українізації і порушення прав людини». Вона, на думку учасників, мала б привернути увагу світової громадськості до «проблем захисту російської мови в Україні».

В ухваленій у суботу резолюції другий всеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів, що його провела Партія регіонів, пропонує підготувати й поширювати серед населення «Білу книгу насильницької українізації і порушення прав людини». Вона, на думку учасників, мала б привернути увагу світової громадськості до «проблем захисту російської мови в Україні».

Крім того, з’їзд пропонує створити громадську правозахисну організацію з назвою «Рада правозахисників», яка мала б тримати постійний контроль за діями влади в етнокультурній сфері і вживати заходів для вирішення конкретних питань захисту прав громадян.

З’їзд також ухвалив «декларацію прав російської культури та культур інших народів України».

У своєму виступі на з’їзді лідер Партії регіонів Віктор Янукович стверджував, зокрема, що українська влада здійснює «фактично політику насильницької українізації».

А один із організаторів з’їзду, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесников говорив про «етнічну агресію» української влади проти російськомовних і закликав почати «широкомасштабний весняний наступ» за права російськомовного населення.

Він закликав з’їзд вимагати від Верховної Ради підтримати понад 20 законопроектів, які подала Партія регіонів на «захист російської мови» в Україні.

Матеріали до теми:

• З’їзд у Сіверськодонецьку попереджає владу про «відповідальність» за «фальсифікацію історичного минулого України» • З’їзд у Сіверськодонецьку хоче створити комітет для проведення референдуму щодо НАТО • З’їзд у Сіверськодонецьку бачить «батьківщину в небезпеці» через «агресивний націоналізм, що по суті межує з нацизмом» • Рінат Ахметов замість з’їзду в Сіверськодонецьку в суботу вболівав за «Шахтар»
XS
SM
MD
LG