Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Медведєв обраний Президентом Росії


За даними екзіт-полу, він здобув 67,4 відсоткаголосів виборців. Перемога віце-прем’єр-міністр Медведєва була очевидною для оглядачів заздалегідь. Його висунув на свого наступника діючий Президент Росії Володимир Путін, якому Конституція забороняє балотуватися втретє поспіль. Медведєв у відповідь заявив, що в разі перемоги призначить Путіна Прем’єр-міністром. У виборчих перегонах взяли участь також лідер комуністів Геннадій Зюганов, керівник Ліберально-демократичної партії Володимир Жириновський та 38-річний москвич Андрій Богданов. За даними екзіт-полу, їхні результати такі: Геннадій Зюганов – 19,5 відсотка; Володимир Жириновський – 10,05; Андрій Богданов – 1,4


За даними екзіт-полу, він здобув 67,4 відсотка голосів виборців.

Перемога віце-прем’єр-міністр Медведєва була очевидною для оглядачів заздалегідь. Його висунув на свого наступника діючий Президент Росії Володимир Путін, якому Конституція забороняє балотуватися втретє поспіль.

Медведєв у відповідь заявив, що в разі перемоги призначить Путіна Прем’єр-міністром.

У виборчих перегонах взяли участь також лідер комуністів Геннадій Зюганов, керівник Ліберально-демократичної партії Володимир Жириновський та 38-річний москвич, лідер Демократичної партії Андрій Богданов.


Їхні результати, за даними екзіт-полу, що його провів Фонд «Громадська думка», такі:

Геннадій Зюганов – 19,5 відсотка Володимир Жириновський – 10,05 відсотка Андрій Богданов – 1,4 відсотка

Явка виборців на виборах у неділю становила понад 60 відсотків.

Ще напередодні голосування правозахисники заявляли, що Медведєв переможе інших кандидатів із великим відривом завдяки контролеві Кремля над більшістю засобів інформації, в першу чергу над телебаченням.

За перебігом виборів у Росії спостерігали понад мільйон російських і лише 235 міжнародних спостерігачів.

Раніше Організація з безпеки і співробітництва в Європі відмовилася посилати спостерігачів до Росії через суворі обмеження, які запровадили на діяльність західних спостерігачів у Російській Федерації.

За повідомлення заступника міністра внутрішніх справ Росії Олександра Чекаліна, під час голосування якихось серйозних порушень не було зареєстровано.

Також спостерігачі від Шанхайської організації співпраці, котрі стежили за перебігом виборів, заявили, що в цілому задоволені організацією виборчих перегонів.

Натомість активісти російської незалежної асоціації «Голос», що займається захистом прав виборців, навпаки, повідомили про сотні порушень в перебігу голосування. Як зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор організації Лілія Шібанова, влада зробила усе, щоб результати голосування було складно проконтролювати.

******** Посол Росії в Українi задоволений тим, що при владi в Росiйськiй Федерацiї залишиться та ж сама команда.

На прес-конференцiї в недiлю в Києвi Вiктор Черномирдiн висловив сподiвання, що кiстяк команди «в основному збережеться». При цьому він заначив, що в Росії є команда вже 8 років.

За словами Черномирдiна, кандидат у президенти Росiї Дмитро Медведєв є прагматичним полiтиком, який «дуже пiдходить» для роботи на посадi глави держави.

Вмктор Черномирдiн нагадав, що Дмитро Медведєв запропонував чинному президенту Володимиру Путiну обiйняти посаду прем''єр-міністра Росiї, i той дав згоду. «Йому (Путiну) буде не легше, а навiть тяжче на цiй посадi, але з його боку – це благородний вчинок в iм''я Росiї-, – зазначив посол.

При цьому вiн не виключив, що Володимир Путiн через чотири роки балотуватиметься на посаду президента.

Віктор Черномирдiн також сподiвається, що в українсько-російських вiдносинах змiни будуть лише на лiпше.

За словами посла, Україна зараз переживає «певною мiрою» перiод, через який Росiя пройшла в серединi 90-х рокiв. Зокрема це стосується вiдсутностi взаємодiї мiж гiлками влади. «Головне – не затягувати цей процес, оскiльки це дуже серйозно вплине на людей», – зазначив Віктор Черномирдiн.

XS
SM
MD
LG