Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза у Вірменії поглиблюється внаслідок загибелі восьми учасників протестів


Василь Зілгалов Прага, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Суботні криваві сутички в Єревані, під час яких загинули 8 осіб, посилили політичну кризу у Вірменії. Влада вдалася до 20-денного надзвичайного стану, що призвело до ще більшого напруження між опозицією та урядом. ОБСЄ та світові уряди намагаються бути тут посередниками для врегулювання ситуації.


Що ж вимагає вірменська опозиція? Під час недільного ефіру на Радіо Свобода представник колишнього кандидата на Президента Вірменії Левона Тер-Петросяна Армен Мусінян заявив: «Ми висуваємо три вимоги: анулювати результати виборів президента від 19 лютого, покарати винних у фальсифікації результату та звільнити всіх політв’язнів».

Тер-Петросян вимагає також скасування надзвичайного стану, який запровадили після суботніх подій.

Чинний президент Вірменії Роберт Кочарян оголосив своїм указом, що надзвичайний стан триватиме до 20 березня. У цей період заборонені масові збори і мітинги, обмежена діяльність засобів інформації тощо.

Тер-Петросян вважає, що надзвичайний стан має на меті порушити зв’язок між опозиційними політиками і народом.

Колишній кандидат на президента заявляє журналістам зі своєї резиденції, що влада оточила його дім поліцією і забороняє виходити назовні. Уряд усе це заперечує та стверджує, що лише охороняє його й радить Тер-Петросянові бути вдома з міркувань його власної безпеки.

Колишній кандидат на президента також заявив у суботу, що уряд намагається перешкодити Конституційному судові виявити «масштабну фальсифікацію виборів президента».

«Я вже не вірю, що Конституційний суд буде триматися гідно. Не вірю. Хоча матеріали, які ми надали в розпорядження суду, це дуже серйозні матеріали. Навіть на їхній підставі можна відразу ж визнати ці вибори такими, що не відбулися», – вважає Тер-Петросян.

Влада безкомпромісна

Влада не виявляє жодних ознак компромісу. Начальник Генштабу Збройних сил генерал Сейран Оганян попередив, що армія дасть рішучу відсіч будь-яким проявам протесту в ці дні.

Силовики вже затримали понад 50 учасників суботньої демонстрації і висунули їм звинувачення в організації силового опору владі.

Арештований також і депутат парламенту від опозиції Мяснік Малхасян, якого звинувачують в «узурпації державної влади».

Опозиція ж стверджує, що влада засилала в суботу провокаторів у натовп, і саме це призвело до сутичок та загибелі багатьох мирних громадян.

Протести опозиції тепер можуть посилитися – аналітик

Аналітик Радіо Свобода Ліз Фуллер вважає, що необережність влади Вірменії і поспішне запровадження надзвичайного стану лише підсилить протести опозиції.

«Ці протести, можливо, не припиняться впродовж тижня, двох або й трьох. Але якби влада просто заплющила на це очі, то я думаю, що впродовж двох тижнів можна було б бачити зменшення кількості людей на вулицях – вони просто втратили б надію на успіх», – вважає аналітик.

США і європейські інституції закликали вірменську владу та опозицію до уникнення проявів подальшого насильства та відновлення політичного діалогу.

ОБСЄ, яка оцінила вибори 19 лютого у Вірменії як активні і загалом чесні (хоча й не без недоліків у підрахунку голосів), надіслала до Єревана свого посередника, щоб він допоміг урегулювати ситуацію в цій країні.

b>Матеріали до теми:

• Вулиці Єревана патрулюють війська • ОБСЄ направляє до Єревану, де запроваджено надзвичайний стан, спеціального посланця • У столиці Вірменії, де запроваджено надзвичайний стан, під час зіткнень між поліцією і учасниками акцій протесту в ніч на неділю загинули 8 осіб • Президент Вірменії запровадив у Єревані надзвичайний стан після сутичок опозиційних демонстрантів із поліцією в столиці
XS
SM
MD
LG