Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розпочався суд у справі про «газову аварію»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську розпочався суд у справі про «газову аварію». Вибух у житловому будинку на вулиці Мандриківській, 127, забрав життя 23 людей, іще понад 400 визнані потерпілими. Перше судове слухання переносили кілька разів через те, що не могли знайти належного приміщення, яке б могло вмістити безпрецедентну як для України кількість учасників процесу.

Зруйнований вибухом будинок
Невелика зала Жовтневого райвиконкому, де розпочалися слухання, ледь умістила учасників процесу – потерпілих, підсудних, захисників, пресу. Майже всі мешканці горезвісного будинку на Мандриківській, 127 прийшли на суд із адвокатами. Літні жінки ковтають пігулки, кажуть, у тісній залі почуваються зле.

На лаві підсудних троє посадовців «Дніпрогазу» – генеральний директор Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін і головний інженер Сергій Бачурін. Їм висунули звинувачення у службовій недбалості. Правоохоронці кажуть: якщо газівників визнають винними, їм загрожує позбавлення волі від 2 до 5 років і досить значні штрафи – від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Між тим потерпілі, присутні в залі суду, вимагають, щоб у справі відповідальними були не тільки управлінці підприємства. Людмила Костянтинівна, мешканка 2-го під’їзду будинку, сказала Радіо Свобода: вона вважає, що слід «не тільки цих покарати, а й головного винного». «Це ж, розумієте, система, міг не тільки наш будинок вибухнути, але й будь-який інший. Я вважаю, що власник компанії „ГАЗЕКС“ – головний винний, а це вже – другорядні особи», – переконана мешканка зруйнованого будинку.

Більшість потерпілих уже придбали нове житло, отримавши компенсації від держави та компанії «Дніпрогаз». А втім, одержані суми, що мають покрити матеріальні втрати, влаштовують далеко не всіх. Люди подають окремі позови до «Дніпрогазу» щодо компенсування моральних збитків.

Родина Герасименків, яка через вибух втратила сина, вимагає від газівників мільйонних сум, заявив адвокат сім’ї Андрій Головаха. За його словами, за позовом цієї родини «відповідачами є і „Дніпрогаз“, і всі троє підсудних». «Розмір збитків виставлений: по мільйону на кожного члена сім’ї від компанії і по 50 тисяч із кожного з підсудних. Такі наші вимоги. Це тільки моральний збиток», – каже адвокат.

Підсудні не згодні

Захисники газівників поки позови щодо моральних збитків не коментують. Натомість заявляють: досудове слідство було проведене неналежним чином, відтак справу мають відправити на дорозслідування.

«Враховуючи, що „Дніпрогаз“ був усунений від слідства, ми не реалізували своїх прав. Ми вважаємо, що слідство проведене з порушенням кримінально-процесуального законодавства, з порушенням прав „Дніппрогазу“. І ми подавали прохання, щоб справа була надіслана на додаткове розслідування, щоб слідство встановило головне – причини вибуху», – заявив адвокат «Дніпрогазу» Андрій Циганков.

Прокуратура Дніпропетровської області, яка завершила слідство у справі наприкінці листопада минулого року, тобто через півтора місяця після вибуху, заявила: справжні причини трагедії встановлені — аварія сталася через неналежну експлуатацію газового обладнання, і за це мають відповідати посадовці «Дніпрогазу».

Що ж до самого процесу, то він, як передбачають правоохоронці, триватиме щонайменше кілька місяців. Суд має вислухати усіх потерпілих і тільки тоді винести свій вердикт.

Матеріали до теми:

• Постраждалі від вибуху газу у Дніпропетровську звинувачують владу у невиконанні своїх обіцянок • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • В результаті вибуху газу в житловому будинку в Дніпропетровську загинули, за останніми даними, щонайменше 13 осіб
XS
SM
MD
LG