Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиція стверджує про підтасування результатів виборів президента під «потрібний результат» (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Загальний тон європейських газет щодо російських виборів 2 березня полягає в тому, що в Москві фактично нічого поки що не змінилося – окрім спокійного, у традиціях російської недемократичності, початку перестановки влади у Кремлі. За цим, на думку багатьох впливових на Заході оглядачів, Володимир Путін залишатиметься визначальним політичним гравцем Москви, а Дмитра Медведєва російські силовики використовуватимуть як ліберальне прикриття для своїх подальших прагматичних планів. Газети пишуть про значну пасивність росіян на цих виборах, за яких усе вирішила владна бюрократія Росії.


На сторінках «Санді Таймз» відомий британський аналітик Едвард Лукас відзначив, що всі знали переможця цих виборів у Росії, але ніхто не знає, що це насправді означає. На думку Лукаса, російська політична система фактично закрита для зовнішнього спостерігача і ніхто, ні росіяни, ні західні спостерігачі, не знає достеменно, що буде далі, всі гадають на кавовій гущі. Лукас не виключає, що Медведєв стане лише прикриттям для правління групи кремлівських силовиків із числа колишніх працівників КДБ.

Інша британська газета, «Ґардіан», зауважує, що дуже важко прогнозувати, як надалі функціонуватиме російська політична система. Газета наводить слова одного з російських політологів про те, що новий президент Росії з часом може діяти по-новому, як це робили спадкоємці де Ґолля у Франції.

Водночас лондонська «Таймз» виключає такий розвиток подій і переконана, що у тандемі Путін – Медведєв вирішальне слово і надалі належатиме Путіну.

А представниця відомого російського ліберального реформатора Єгора Гайдара, його дочка Марія, в інтерв’ю італійській «Корр’єре делла Сера» стверджує, що «у цих виборах брало участь близько 30 відсотків виборців, а при такому рівні підтасовувань можна отримати будь-який потрібний результат». Марія Гайдар переконана, що Медведєв не був обраний більшістю росіян. Однак доказів цього вона не наводить.

А лондонський часопис «Економіст» називає ці російські вибори «безчинством», вказуючи на конкретні кричущі випадки фальсифікацій на дільницях. Кореспондент цього видання став свідком вкидання бюлетенів групою людей у цивільному. А журналістам ці люди наказали забиратися: «Їдьте назад до своєї Англії і там можете ставити свої запитання Березовському чи принцові Гаррі. Ми тут як-небудь і без вас розберемося». «Економіст» зауважує, що «працівники спецслужб Росії навіть не намагаються робити вигляд, що діють у рамках закону».
XS
SM
MD
LG