Доступність посилання

ТОП новини

Мешканців Рівненщини непокоїть якість газу, газовики заспокоюють, що все в порядку


Валентина Одарченко Рівне, 3 березня 2008(RadioSvoboda.Ua) – Поки тривають газові розбірки на міжнародному рівні, українців у містах і селах починає турбувати якість блакитного палива, а головне — його безпека. Газ відповідає усім нормам Держстандарту, кажуть газовики. Населення ж час від часу скаржиться то на його низьку калорійність, то на неприємний запах.

Нещодавно одна рівнянка та її син загинули від отруєння газом, коли використовували духовку для сушіння білизни. Якби не дзвінки сусідів по поверху, міг би статися вибух.

Тиждень тому у п’ятиповерхівці в Здолбунові вибухнув газ в одній із квартир, мешканці якої обігрівалися, запаливши газові конфорки поряд із увімкненою пральною машиною. Надзвичайники винуватять у необережному поводженні з газом самих людей.

Однак є й інші випадки. За останній місяць дубнівчанка Лідія Горбатюк кілька разів викликала аварійну газову службу. Котел автономного опалення у її квартирі постійно згасав, водночас з’являвся достатньо відчутний запах.

Лідія скаржиться: «Голова вчора й сьогодні боліла – не розумію, чи я хвора, чи це від газу. Як же так, ми роками живемо з газом, але раніше я ніколи не чула його запаху. Я все думала – може, це несправний котел… Доведеться котел міняти. А як ляже людина спати – й засне, не почує – то й не встане…».

Пані Лідія тричі викликала аварійну газову службу. Однак оскільки вона провітрювала будинок і вимикала газ, то газовики, які щоразу прибували через три години після виклику, нічого не знаходили.

Лише за четвертим разом виявили дефект витяжної труби. Кажуть, що небезпеки не існувало, бо котел автоматично вимикався. Однак, каже жінка, сусіди також чули запах газу у своїх квартирах – і не надавали цьому значення.

Газовики: пахне не газ, а спеціальна домішка

Голова правління ВАТ «Рівнегаз» Петро Дубас пояснює: подібні виклики були і в Рівному. А виною всьому – випадково перевищена норма газового одоранту, речовини, яка й дає газові відчутний неприємний запах і додається в газові мережі для контролю за витіками газу.

«У цьому році був випадок, коли в кілька разів перевищили цю норму. І тоді дійсно було дуже багато дзвінків. Одорант сам по собі, безперечно, безпечний. Це як індикатор для того, щоб виявити, чи є пропуск газу», – каже газовик.

Петро Дубас каже: пані Ліда вчинила правильно, щоразу викликаючи газовиків. Адже неувага і безпечність користування газовими приладами може призвести до сумних наслідків.

А ще бувають дефекти обладнання…

В області пригадують, що ще за півроку до трагедії в Дніпропетровську у селищі Бабин Гощанського району Рівненщини сталася серйозна аварія, яка не на жарт перелякала і населення, і самих газовиків. Тоді до людських осель пішов газ підвищеного тиску, з ладу вийшли всі газові прилади і комунікації в селі, а в двох будинках таки пролунав вибух – щоправда, їхні господарі перебували поза аварійною ділянкою. Виною всьому визнали заводський дефект клапана захисту на газорозподільній станції. Тоді збитки мешканцям повністю відшкодував «Рівнегаз».

«У Бабині дійсно була неординарна ситуація, але мушу сказати, що регулятори і всі ці відсікачі спрацювали. Інша справа, що був заводський брак. Окалина потрапила під сідло і трохи дала пропуск газу. Було неможливо виявити цей дефект… Але все було в настроєному стані, що врятувало від якихось надзвичайних наслідків», – розповів про той випадок Петро Дубас.

Що б не говорили газовики про відповідність нормам Держстандарту і безпечність отримуваного рівнянами газу, після бабинського випадку люди насторожені. А тут ще й комунальники щодекади погрожують відключенням тепла. Але безпосередньо за газ у населення боргів немає. Тож якщо станеться відключення, чимало мешканців знову грітимуться за допомогою газових плит.
XS
SM
MD
LG