Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель надсилає до Росії вітання і пильно стежить за газовою суперечкою


Віталій Єреміца Брюссель, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу надіслав привітання на адресу Дмитра Медведєва. У листі він також висловив надію, що з обранням Медведєва на голову держави відносини між Росією і ЄС зміцняться. З іншого боку, загострення російсько-української газової суперечки викликає побоювання серед європейців через можливість повторення ситуації позаминулого року, коли від недопостачання російського газу споживачам у Європі потерпіли багато країн-членів ЄС.


Журналісти в Брюсселі висловили здивування, чи не виглядав лист Баррозу дещо швидким із огляду на те, що у мас-медіа була інформація про порушення на виборах у Росії. Проте речниця Європейської Комісії Крістіане Гоманн зазначила: коли у Євросоюзу виникали непорозуміння з Росією, він завжди знаходив спосіб висловити своє бачення.

Речниця додала, що наразі готується до підписання нова угода про співпарцю між двома сторонами, яка має на меті зробити відносини Росія – ЄС іще динамічнішими.

«На нашу думку, діалог – це завжди краще, ніж зачинити за собою двері, й саме тому ми хочемо співпрацювати з Росією ще інтенсивніше на всіх напрямках наших відносин, включно з питаннями свободи преси, що належить до складових розвитку демократії, свободи зібрань, прав людини й таке інше», – заявила Крістіана Гоманн.

Журналісти також поцікавилися, чи треба вважати лист Баррозу свідченням того, що нинішні відносини Євросоюзу і Росії базуються на поділі однакових цінностей – таких, що включають демократію, права людини та чесні й вільні вибори. Та прямої відповіді на це питання вони не отримали.

ЄС вірить Росії, що газ «прикрутили» тільки Україні

Євросоюз також швидко відреагував на «прикручення» Росією газу для України. Речник Європейської Комісії у справах енергетики Мікеле Черконе заявив: «Газпром» запевнив Комісію, що комерційний диспут між Україною та Росією ніяк не вплине на постачання російського газу до Євросоюзу.

«Комісія закликала обидві сторони знайти швидке й ефективне рішення для виходу в цій комерційній справі. Ми продовжуємо ретельно спостерігати за розвитком подій і попередили Мережу з економічної безпеки кореспондентського постачання російського газу до Європи через територію України, щоб вона слідкувала за його надходженням. Також не виключається можливість термінового скликання зборів Газово-координаційної групи в разі, якщо того вимагатиме ситуація», – заявив Мікеле Черконе.
XS
SM
MD
LG