Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Огризко завершує справу підписання українсько-польської угоди про спрощений прикордонний рух


Єва Поштар Варшава, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок до Польщі прибуває міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Прибуттям у Варшаву та зустріччю з колегою Радославом Сікорським, а також з прем’єром Дональдом Туском, керівник зовнішньополітичного відомства України має завершити етап узгоджень щодо змісту українсько-польської угоди про спрощений прикордонний рух


Від грудня минулого року, коли Польща увійшла до Шенгенської зони, проблема спрощеного візового режиму для громадян України була головною проблемою українсько-польських стосунків.

Речник польського міністерства закордонних справ Пьотр Пєшковський задоволений, що наприкінці минулого тижня подолано проблеми встановлення розмірів прикордонної зони, медичного забезпечення для громадян України. Тим самим обидві сторони досягли порозуміння.

Пьотр Пєшковський зазначив: «Після парафування міністрами закордонних справ угоду передадуть у Брюссель. Єврокомісія має перевірити, чи її зміст відповідає законодавству Євросоюзу. Ми сподіваємось, що не виникне жодних перешкод у ратифікації цієї угоди. Це тому, що під час переговорів щодо окремих статей ми проводили консультації з представниками Єврокомісії».

Угоду планують підписати наприкінці березня

Польські урядові кола неофіційно повідомляють про те, що угоду про спрощений прикордонних рух підпишуть наприкінці місяця у Києві прем’єри Юлія Тимошенко та Дональд Туск.

Український міністр закордонних справ Володимир Огризко зустрічатиметься у вівторок також із президентом Польщі Лехом Качинським.

Польські коментатори зауважують, що після понеділкового візиту до Польщі Президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, коли головною темою розмов була проблема завершення побудови нафтогону Одеса-Броди, Лех Качинський у розмові з українським міністром також зосередиться на проблемах енергетичної безпеки.
XS
SM
MD
LG