Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Газпром» скоротив постачання газу до України на 35 відсотків


«Газпром» удень у понеділок скоротив постачання газу в Україну ще на 10% після ранкового скорочення на 25%.


«Газпром» удень у понеділок скоротив постачання газу в Україну ще на 10% після ранкового скорочення на 25%.

Про нове скорочення повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник прес-центру «Нафтогазу України» Юрій Корольчук.

«Після 14:00 надійшла ще одна телефонограма про те, що вони ще скорочують додатково до 48 мільйонів кубів. Пояснень наразі немає. Пояснення наразі те, що дає „Газпром“ – він вважає, що Україна повинна ще розрахуватися зі своїми боргами. Ми знаємо, що свої борги ми оплатили за 2007 рік, там залишилися тільки спірні суми між „Нафтогазом“ і „УкрГаз-Енерго“, посередником, який існує», – сказав речник «Нафтогазу».

У понеділок уранці «Газпром» скоротив постачання газу в Україну на 30 мільйонів кубометрів на добу, або на чверть.

Обмеження поставок російська компанія пояснює тим, що досі не врегульоване питання боргу «Нафтогазу» і відсутні домовленості про умови постачання палива на цей рік.

«Триває неоформлене постачання газу до України. Також не підписані угоди про подальшу співпрацю в газовій сфері. За таких умов для забезпечення своїх економічних інтересів „Газпром“ сьогодні з 10-ї години ранку скоротив постачання газу для споживачів України на 25 відсотків», – сказав уранці в понеділок представник російського газового монополіста Сергій Купріянов.

У Москві зазначили, що скорочення постачання газу викликане також неврегульованістю заборгованості за газ. При цьому там наголошують, що це скорочення не зачепить інтересів західноєвропейських споживачів.

Київ заявляє, що сплатив усі борги посередникам за минулий рік, але не визнає частину боргу, яка накопичилася протягом останніх місяців того року, коли «Газпром» постачав Україні значно дорожчий російський газ замість дешевшого центральноазійського.

«Нафтогаз України» назвав перші ранкові обмеження незначними і стверджував, що вони не позначаться на українських споживачах. У «Нафтогазі» теж запевняють, що транзит до Європи не потерпить.

Раніше «Газпром» заявляв, що від 3 березня з 9:00 за київським часом скоротить поставки газу в Україну на 25%, оскільки переговори щодо врегулювання газових розрахунків між українською й російською сторонами, що тривали 28–29 лютого, закінчилися безрезультатно.

У неділю речник «Газпрому» Сергій Купріянов в інтерв’ю українському телеканалові «Інтер» заявив, що договори на постачання газу до України на цей рік досі не підписані.

За його словами, всі документи, у тому числі пов’язані зі спільними підприємствами, українській стороні передали ще в середині лютого, але офіційної відповіді так не отримали.

«Скандал буде забезпечений, це точно», – зазначив у неділю Сергій Купрiянов.

Раніше, у суботу, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, коментуючи заяви «Газпрому» про намір скоротити від сьогодні постачання газу, заявляла, що уряд України не отримував від Росії документів про це.

Тимошенко також заявила, що з початку березня скасовується реєстрація компанії-посередника «Укргаз-Енерго» і все паливо надходитиме безпосередньо через «Нафтогаз України».

Заяви «Газпрому» українські урядовці назвали тиском на Україну з метою зберегти стару схему газопостачання.

Матеріали до теми:

• Від слів до діла. «Газпром» скоротив газові поставки • Нинішній конфлікт із «Газпромом» відволікає Україну від вирішення стратегічних питань в енергетиці – британський експерт

• Олександр Турчинов: Російський «Газпром» не сплачує за транзит російського газу по території України з грудня минулого року • Президент України: Для вирішення газової кризи потрібні динамічні переговори з Росією • «УкрГаз-Енерго» стверджує, що є єдиною компанією в Україні, яка нині має законне право імпортувати газ • «Газпром» скоротив постачання газу в Україну ще на 10%, а загалом на 35% • Європейська Комісія вірить «Газпромові» і закликає сторони російсько-українського газового конфлікту вирішити його • Російський «Газпром» надав «Нафтогазу України» новий проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері • Володимир Огризко: Український уряд досі не отримав від російського «Газпрому» пояснень у зв’язку з обмеженням постачання газу в Україну • Договори на постачання у цьому році газу до України ще не підписані – речник російського «Газпрому»

• Юлія Тимошенко заявляє про ліквідацію посередників на ринку газу і впевнена, що Росія не перекриє газ • «Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів • Олександр Турчинов: Останні заяви «Газпрому» є спробою повернути посередників на український ринок • Ющенко: Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли; «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли, вважає Президент • Олександр Турчинов: Уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку • Уряд подав Президентові звіт про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді • Олександр Турчинов: Україна повністю погасила борг за газ, спожитий у минулому році • В Україні знову запахло газом. З усіх боків • Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну
XS
SM
MD
LG