Доступність посилання

ТОП новини

На українсько-польському кордоні буде спрощено прикордонний рух


Єва Поштар Варшава, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Влітку цього року громадяни України, які живуть у прикордонній з Польщею зоні, матимуть змогу відвідати сусідню країну завдяки угоді про малий прикордонний рух, заявив під час прес-конференції у Варшаві польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. У вівторок керівники зовнішньополітичних відомств України та Польщі Володимир Огризко і Радослав Сікорський парафували двосторонню угоду про спрощений прикордонний рух.


Угода стосується близько мільйона громадян України, що живуть у 50-кілометровій прикордонній смузі. Вони матимуть право багаторазово перетинати кордон та до 60 днів перебувати на польській території в межах 50 кілометрів від державного кордону.

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко сказав після парафування угоди, що це лише перший крок до того, щоб українці так само, як і громадяни Євросоюзу, мали безперешкодний доступ до країн Європи.

«Ми парафували сьогодні угоду, яка справді має на меті допомогти нашим громадянам без перешкод пересуватися в прикордонній смузі. Ми сподіваємось, що невдовзі обидві країни проведуть усі внутрішньодержавні процедури і вже найближчими тижнями ми зможемо підписати ці угоди. Можливо, у присутності керівників наших держав», – заявив Володимир Огризко .

Польські урядові кола неофіційно повідомляють про те, що угоду про спрощений прикордонний рух між Польщею та Україною підпишуть наприкінці цього місяця у Києві прем’єри Юлія Тимошенко та Дональд Туск.

Ускладнень з ратифікацією угоди не передбачають ані у Варшаві, ані в Брюсселі, ані в Києві

Володимир Огризко запевнив, що з українського боку не буде перешкод ратифікації документу. Кабмін може схвалити цей закон через тиждень-два, констатував український міністр.

Також Радослав Сікорський не передбачає ускладнень з ратифікацією угоди ані в польському Сеймі, ані в Єврокомісії.

«Нинішня угода — це черговий факт, що засвідчує міцну дружбу та стратегічне партнерство між нашими країнами та народами, які єднає історія, однак в основному єднає спільна європейська перспектива. Польща дивиться на Україну не лише як на сусіда, але як на члена майбутньої європейської та євроатлантичної сім''ї», – заявив польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

Міністри закордонних справ України та Польщі, які зустрілися втретє упродовж місяця, згодні у тому, що угода про прикордонний рух дозволить збільшити кількість подорожніх, що перетинатимуть державний кордон. Міністри вважають, що треба робити все, щоб уникнути проблем на українсько-польському кордоні, на зразок тих, що виникли під час страйку польських митних служб.

«Незабаром відбудуться консультації, спочатку на рівні міністерств, з приводу спільного контролю на українсько-польському кордоні. Після того вже у Брюсселі відбудеться тристороння зустріч за участю Єврокомісії. За будь-яких обставин ми виступаємо за те, щоб кількість контрольно-пропускних пунктів на кордоні була збільшена. На порядку денному відкриття від шести до восьми пунктів», – сказав Володимир Огризко.

У Варшаві під час візиту міністр закордонних справ Володимир Огризко зустрівся з Президентом Лехом Качинським та прем''єром Дональдом Туском.
XS
SM
MD
LG