Доступність посилання

ТОП новини

Зменшуючи постачання газу в Україну, Росія хоче вбити аж трьох зайців: покарати Україну за наближення до НАТО, налякати Європу і підкреслити продовження жорсткого курсу Кремля новим Президентом Росії. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських газет продовжують міркувати над основними причинами російсько-української газової війни. У пресі висловлюються сумніви щодо лише цінових чи економічних факторів зменшення поставок російського газу в Україну. Чимало оглядачів вважає, що однією з головних причин нової газової війни між Москвою і Києвом є наближення України до НАТО, а також намагання Кремля нагадати Європі про свою стратегічну важливість для неї.


Впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише у вівторок, що російський «Газпром», зменшуючи поставки газу в Україну, не забуває наголошувати, що це «не загрожує транзитові блакитного палива до Європи». Німецька газета вважає, що російський газовий монополіст нагадує цим не лише побоювання європейців у 2005–6 роках, але й наголошує на своїй стратегічній важливості для Європи та чинить тиск на Україну.

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» також наводить думки експертів про те, що початком нового газового тиску на Київ було невдоволення Москви спробами нового українського прем’єра Юлії Тимошенко ліквідувати такого газового посередника, як «РосУкр-Енерго», 51 відсоток акцій якого належить саме «Газпромові». А скорочення поставок газу для українських споживачів переслідує також і нову мету «Газпрому» – зламати опір Юлії Тимошенко проти планованої 50-відсоткової присутності російського газового монополіста на українському внутрішньому ринку блакитного палива.

Швейцарська газета «Ле Тан» вважає, що відновлення газової війни саме після перемоги на виборах Президента в Росії Дмитра Медведєва означає демонстрацію Кремлем того, що «твердий курс залишається незмінним». Ця газета також наголошує, що новий газовий тиск є проявом невдоволення кремлівських політиків швидкими темпами зближення України із Заходом – що знаменується і вступом Києва до СОТ і його заявкою на отримання Плану дій для членства України в НАТО. «Ле Тан» зауважує, що Україна «давно втратила перевагу у цьому конфлікті» з Росією, тому Європа чинить тиск на обидві сторони газового конфлікту, бо 80 відсотків російського блакитного палива йде до Європи через Україну.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» зазначає, що сьогодні й Україна звинуватила «Газпром» Росії в тому, що той не платить за транзит російського газу до Європи, на що російська сторона відповіла так само, як Київ на неплатежі за російські поставки зі свого боку – мовляв, ми не платимо за транзит, бо Київ не прислав рахунки щодо цього. «Файненшел Таймз» наводить також міркування експертів про те, що Україна вже могла брати з підземних сховищ призначений для Європи газ. Це видання вказує, що газовий конфлікт викликаний геополітичною орієнтацією Києва на Захід та ускладнюється політичними незгодами між Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком.
XS
SM
MD
LG